mitsotakis

Νέα μέτρα τόνωσης σε έξι πεδία

Πολιτική

Φτάνουν στα 36,5 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021 – Τι ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης και ο Χρ. Σταϊκούρας

Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε με μήνυμά του προς του πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μέτρα αυτά αφορούν ρυθμίσεις σε έξι πεδία και, όπως τόνισε, θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Τα έξι μέτρα είναι:
-Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
-Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
-Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

-Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
-Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.
Τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης μέλημα της κυβέρνησης αποτέλεσε να δοθεί προτεραιότητα στη υγεία χωρίς να πληγεί, ωστοσο, η οικονομία, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τιτάνια» την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε, «μέσα στο 2020 διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021».
«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε αναφέροντας πως παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα «λουκέτα».
«Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης», ανέφερε θέτοντας ως εθνικό στόχο «να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας ο κόσμος της παραγωγής».

«Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα», όπως είπε.
«Το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά, σε λίγη ώρα, από το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται, πάντως, για μέτρα τα οποία καθιστά εφικτά η ορθολογική οικονομική πολιτική που προηγήθηκε. Όπως και η σωστή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων όλο το τελευταίο διάστημα. Διαμορφώνουν το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή μας στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να ακολουθεί τις επιταγές της συγκυρίας, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και στη δυναμική της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Η εξειδίκευση των μέτρων

Με μέτρα συνολικού ύψους 36,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2020-2021 θα συνεχίσει η κυβέρνηση να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος εξειδίκευσε τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι σαφές ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτηθεί χρόνος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Το πλαίσιο των μέτρων ενισχύεται, εμπλουτίζεται και διευρύνεται ανάλογα με την δυναμική της πανδημίας, είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Λάβαμε μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον προβλέπουμε 11,6 δισ. ευρώ για φέτος υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. ευρώ το 2021», εξήγησε.

«Αθροιστικά στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μέτρα συνολικού ύψους 36,5 δισ. ευρώ αυτή τη διετία», είπε χαρακτηρίζοντας το πακέτο στήριξης «τεράστιο» και «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας που κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν επιτύχει τον στόχο τους κατά τον υπουργό γιατί:
1. περιόρισαν σημαντικά το βάθος της ύφεσης
2. περιόρισαν την διόγκωση της ανεργίας
3. περιόρισαν τα μαζικά λουκέτα
4. αύξησαν τις καταθέσεις ( Αύξηση καταθέσεων: Το «καύσιμο» για την επανεκκίνηση της οικονομίας )
Έπειτα ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ με στόχο στήριξη των θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.

Ειδικότερα:
-Βελτιώνονται οι όροι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3. Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός τοτ 2020. Η απαλλαγή φτάνει έως και 50%, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση των θέσεων εργασίας που προβλεπόταν στον κάθε κύκλο. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 570 εκατ. ευρώ.
-Ξεκινά τον Απρίλιο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 η οποία θα δοθεί με βάση την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, με αυξημένα κατώτατα όρια. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

-Παρατείνεται για όλους τους κύκλους η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.
-Δρομολογείται ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και προστασίας των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατ. ευρώ.

-Δρομολογείται νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων για τις επιχειρήσεις. Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
-Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
-Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
-Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.
-Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:
Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:
*Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
*Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

-Επέκταση αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων. Κατ’ αναλογία με όσα ίσχυσαν τους προηγούμενους δύο μήνες, η δόση Μαρτίου των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ. Ενώ ισχύει και το μέτρο κάλυψης όλου του ενοικίου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας για τον μήνα Μάρτιο, εκτιμώμενου κόστους 70 εκατ. ευρώ.

Ζητά εξειδίκευση το Επιμελητήριο

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου αναφερόμενος στις νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού -που εξειδικεύτηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε σειρά ρυθμίσεων επί των συγκεκριμένων ανακοινώσεων καθώς όπως είπε υπάρχουν σημεία που δεν διευκρινίζονται.
Ο κ. Δημητρίου ανάμεσα σε αυτά που είπε είναι ότι το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι καλοδεχούμενο αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα έσοδα του 2019 και όχι του 2020 που ήταν έτος της πανδημίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση για τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τις απαλλαγές ενώ υποστήριξε ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός ενισχύσεων.
Τέλος, αναφέρθηκε στο Νησί των Ιωαννίνων που βιώνει μια ιδιαίτερη κατάσταση. Από την μια τα καταστήματα φαίνονται πρακτικά ανοικτά με τις μεθόδους click away click inside και έτσι δεν μπορούν να λάβουν επιστρεπτέες ενώ στην πραγματικότητα τα καταστήματα δεν έχουν κοινό εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και άρα της έλλειψης επισκεπτών.