Να αποδοθούν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

Πολιτική

Ερώτηση Νίκου Έξαρχου στη Βουλή

Το αίτημα των οικοδόμων για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων μετέφερε στη Βουλή και συζητήθηκε τη Δευτέρα με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν τα ένσημα που λείπουν σε οικοδόμους οι οποίοι είναι οριακά για να βγουν στη σύνταξη, εξαιτίας της ανεργίας τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης.

Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας, ΕΦΚΑ, έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους οικοδόμους. Οι εισφορές που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά. δουλεμένα και πληρωμένα ένσημα. Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1985. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, οι περισσότεροι οικοδόμοι σήμερα στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους, ή αν τα καταφέρουν, τότε το ύψος της σύνταξής τους να διαμορφώνεται στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπονται από τον νόμο. Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων θα δώσει πολύ σημαντική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης αν και αναγνώρισε ότι πάνω από 246 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει ο ΕΦΚΑ από το 1985 για τις εισφορές των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι αυτές χρηματοδοτούν τις συντάξεις των οικοδομών που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Ο κ. Έξαρχος αναφέρει: «Οι οικοδόμοι που εργάζονται στον κλάδο από την 1/1/1993, βγαίνουν στη σύνταξη στα 62, όπως όλοι οι εργαζόμενοι με βαρέα ένσημα. Αντίστοιχα, από το 2012 με το νόμο Βρούτση αυξήθηκαν και τα όρια συνταξιοδότησης, από τα 58 στα 60 χρόνια, για τους οικοδόμους που ασφαλίζονται πριν από το 1993. Τέλος ο υπουργός αποκρύβει ότι το δικαίωμα των οικοδομών να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη δεν τους χαρίστηκε, πληρώνουν αυξημένες εισφορές (51%, έναντι 36% στους υπόλοιπους κλάδους) για να μην αναγκάζονται να εργάζονται στα 60 και στα 62 χρόνια, με κίνδυνο τη ζωή τους.

Έτσι ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις καταβληθείσες εισφορές από τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, μέτρο που περιορίζει τη μαύρη εργασία, αυξάνει τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού, όμως αρνείται να τα αποδώσει στους οικοδόμους».