tzoufi-meropi

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ – «Ναι με αλλά» για το άνοιγμα των σχολείων

Πολιτική

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και πρώην υφυπουργός Παιδείας γνωρίζει καλά τα ζητήματα της Παιδείας και είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου με τους οποίους και συζήτησε ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την επαναλειτουργία των σχολείων αλλά και την αναγκαιότητα εξεύρεσης και άλλων χώρων ώστε να μοιραστούν σε μικρότερο αριθμό τα παιδιά στις αίθουσες. Προτεραιότητα της κα. Τζούφη είναι η υγεία και η ασφάλεια πρώτα των ίδιων των μαθητών και έπειτα όλων των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας συνολικά που δείχνει να ανησυχεί με τις εξελίξεις καθώς έχουμε σταθερά αυξημένα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Το άνοιγμα των σχολείων και όλων των υπόλοιπων δομών της Παιδείας προκαλεί προβληματισμό σε όλους αν και όλοι καταλήγουν ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία και στις σχολικές αίθουσες.
Η κα. Τζούφη ξεκαθάρισε ότι όλοι συμφωνούν στο άνοιγμα των σχολείων υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και φυσικά του συνόλου.

«Όλοι συμφωνούμε πως η θέση των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι στο σχολείο και όχι στο σπίτι, μπροστά από την οθόνη. Όμως το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων είναι αναντίστοιχο των αυξημένων αναγκών που θέτει η πανδημία. Η επαναλειτουργία των σχολείων προϋποθέτει συγκεκριμένα μέτρα, προετοιμασία και πόρους, που η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε αν και υπήρχαν σαφείς ενδείξεις πως η πανδημία θα είναι δριμύτερη το φθινόπωρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθιξε το ζήτημα ήδη από τον Ιούνιο, προτείνοντας μια δέσμη δράσεων όπως η έκτακτη αύξηση των δαπανών, οι προσλήψεις προσωπικού και η βελτίωση των σχολικών υποδομών. Επίσης, πρότεινε την αναζήτηση χώρων ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στους 15 ανά τάξη. Ωστόσο, οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν, όπως δεν εισακούστηκαν και οι προτάσεις των ειδικών – παρά τη διαρκή επίκληση σε αυτούς. Οι αποφάσεις είναι αμιγώς πολιτικές και το Μέγαρο Μαξίμου υιοθετεί κατά το δοκούν τις συστάσεις των επιστημόνων.
Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η εφαρμογή της αποτέλεσε μια λύση έκτακτης ανάγκης με σκοπό τη διατήρηση της εκπαιδευτικής καθημερινότητας και τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών υπό συνθήκες καραντίνας.

Από εκεί και έπειτα, στο διάστημα των τελευταίων μηνών δεν έγινε καμία σημαντική ενέργεια για να υποστηριχτεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εάν και εφόσον χρειαστεί τέτοια ανάγκη. Δείτε τη γειτονική Ιταλία όπου οι άνθρωποι εκεί εκμεταλλεύτηκαν το χρονικό διάστημα και ετοιμάστηκαν για την επανέναρξη των σχολείων», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Τζούφη λέγοντας ότι χρειάζεται και απαιτείται καλύτερη οργάνωση. «Γι’ αυτό μιλήσαμε και συνεχίζουμε να μιλάμε για ενδυνάμωση των δημόσιων δικτύων, περαιτέρω δημιουργία ψηφιακού υλικού, εξοπλισμό μαθητών και εκπαιδευτικών με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών», συνέχισε.

«Το μήνυμα: τελειώσαμε με τον κορωναϊό, ανοίξαμε και σας περιμένουμε» ήταν λάθος που τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τις συνέπειες του» είπε η κα. Τζούφη ερωτηθείσα για τις δύσκολες ημέρες που φαίνονται ήδη να έρχονται αλλά και για τα μειωμένα έσοδα από πλευράς του τουρισμού, έσοδα στα οποία η κυβέρνηση είχε στηριχτεί.

«Η έκβαση της πανδημίας είναι μια δύσκολη εξίσωση, η οποία απαιτεί ειδικούς χειρισμούς για την επίλυσή της. Η ανάληψη των ευθυνών της Πολιτείας, η ειλικρινής ενημέρωση, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η ουσιαστική ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας είναι μερικοί από αυτούς», ανέφερε η κα Τζούφη ενώ αναφορικά με το πιθανό σενάριο εκλογών είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διαρκή εγρήγορση. Καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις, ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, συζητάμε με τους πολίτες, τους φορείς και τις ομοσπονδίες και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ