Μ. Τζούφη: Εκτός σχολικών εορτών η επέτειος του Πολυτεχνείου;

Πολιτική

«Δικαίως αντιδρά η Διδασκαλική Ομοσπονδία», ανέφερε

Το υπουργείο Παιδείας, παρά τη λεπτομερή του εγκύκλιο για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων το σχολικό έτος 2023-2024, παρέλειψε(!) να συμπεριλάβει την επέτειο του Πολυτεχνείου στις εορταστικές εκδηλώσεις. Δικαίως η Διδασκαλική Ομοσπονδία αντιδρά, τονίζοντας πως η όποια προσπάθεια υπονόμευσης της εορτής της 17ης Νοεμβρίου είναι απαράδεκτη, «δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες ξεκαθαρίζουν πως θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον αντιδικτατορικό αγώνα όπως κάνουν κάθε χρόνο, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις μνήμης στα σχολεία. Παράλληλα ζητούν την άμεση αναδιατύπωση της εγκυκλίου.

Με αναφορά που καταθέσαμε από κοινού με τη βουλευτή Ραλλία Χρηστίδου, θέτουμε το ζήτημα στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Οφείλει να απαντήσει στη Βουλή γιατί «κόβει» τη γιορτή του Πολυτεχνείου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Άραγε, η νέα πολιτική ηγεσία ασπάζεται τις θλιβερές και επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις του πρώην υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου όταν μιλούσε για το «μύθο του Πολυτεχνείου»; Όταν δήλωνε εντός Βουλής, σε συζήτηση νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, πως οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για όσες και όσους αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και θυσιάστηκαν είναι «εθιμικές και καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια όπου όλοι μαζί τραγουδάνε αντάρτικα τραγούδια»;

Το άγχος της ελληνικής Δεξιάς για το Πολυτεχνείο και τη Μεταπολίτευση είναι γνωστό, όπως και η προσπάθεια αναθεωρητικών, ακροδεξιών κύκλων να ξαναγράψουν την ιστορία. Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στεκόμαστε στο πλευρό των δασκάλων, πιστεύουμε στους αγώνες του λαού μας και τους τιμούμε. Μπορεί η ΝΔ να κανονικοποιεί τον ακροδεξιό λόγο (και τα ακροδεξιά της στελέχη) μέρα με τη μέρα. Δε θα της επιτρέψουμε όμως να κάνει το ίδιο με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία μας.