tzoufi_dimos-zagoriou

Κριτική στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Πολιτική

Επίσκεψη σε χωριά του Δήμου Ζαγορίου και συναντήσεις με φορείς της περιοχής πραγματοποίησε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, όπου συζήτησε για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου της ΝΔ για το περιβάλλον.

Στη συνάντηση με τον Μιχάλη Βάκα, πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου & Πίνδου τέθηκε το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων, με τη βουλευτή Ιωαννίνων να επισημαίνει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια η Μερόπη Τζούφη επισκέφθηκε το Μονοδένρι, όπου συναντήθηκε με τον Λευτέρη Ζαρκάδα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου και τον Σπύρο Αρβανίτη, πρόεδρο της κοινότητας. Κύριο ζήτημα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές μονάδες του Ζαγορίου λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωναϊού, με το 50% των επιχειρήσεων να μην προτίθενται να επαναλειτουργήσουν. Επίσης, πολλές μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, ενώ η ιατρική κάλυψη είναι ανεπαρκής.

Η βουλευτής Ιωαννίνων παρουσίασε το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» και ειδικά για τον τουρισμό, υπογράμμισε πως προτείνονται μέτρα 1 δις ευρώ για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, κατάργηση του τέλους διαμονής, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει τη στήριξη των επιχειρήσεων με 4.5 δις ευρώ για εφάπαξ και μη-επιστρεπτέα ενίσχυση, καθώς και για μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.

Στους Ασπράγγελους, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο, τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Σπύρου, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους, όπου συζήτησε για τα σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος -σε μια περιοχή που στο μεγαλύτερό της μέρος είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα που δρομολογήθηκαν στην περιοχή από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», η διασύνδεση του Ανατολικού με το Κεντρικό Ζαγόρι καθώς, καθώς και η ένταξη του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ερώτηση για την επαγγελματική εκπαίδευση

Ερώτηση για το μέλλον του θεσμού «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑΛ κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας Μερόπης Τζούφη.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο σημαντικός αυτός θεσμός απαξιώνεται και κινδυνεύει με ακύρωση, καθώς δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός ή προετοιμασία από το υπουργείο Παιδείας ή τον ΕΟΠΠΕΠ για τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων ΕΠΑΛ».
Παράλληλα, επισημαίνουν πως «περίπου 3.500 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ της σχολικής χρονιάς 2018-2019 παραμένουν «εγκλωβισμένοι στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας».

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τη Νίκη Κεραμέως να «φανερώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την τυπική και ουσιαστική αποκοπή της Μαθητείας από τα δημόσια ΕΠΑΛ, καθώς και για την επιβολή ηλικιακών φραγμών στην εγγραφή των μαθητών, στοχεύοντας στη δραστική μείωση του μαθητικού δυναμικού».

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στον άμεσο προγραμματισμό των εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων από τον ΕΟΠΠΕΠ, ενώ ζητούν διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση του θεσμού χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων και την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών στα δημόσια ΕΠΑΛ της χώρας.