arvanitis-kostas

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ – «Η πανδημία ήταν ευκαιρία για επικοινωνία και μπίζνες»

Πολιτική

Πρώτη επίσκεψη πολιτικού προσώπου μετά την καραντίνα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης επισκέφθηκε το ΠΓΝΙ.

Εκεί είχε συναντήσεις με εργαζόμενους ενώ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και από την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού.

Τον ευρωβουλευτή συνόδευσε ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς ενώ μαζί του ήταν και στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.
Ο κ. Αρβανίτης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί κυρίως για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και τις ελλείψεις που υπάρχουν κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.

Εξερχόμενος από το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Ηπείρου και κέντρο αναφοράς για τον κορωναϊό, ο κ. Αρβανίτης έδωσε μια πρώτη εικόνα των όσων διαπίστωσε από τις συναντήσεις και τις επαφές του με υγειονομικούς.

Η πρώτη αίσθηση προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τη διαπίστωσή του, καθώς δεν είδε καμία κινητικότητα αναφορικά με τις προσλήψεις στην Υγεία, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί από πλευράς της κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωναϊού.
Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής θα παραμείνει στα Γιάννενα μέχρι σήμερα Σάββατο στο πλαίσιο περιοδείας του.

«Κινήσεις εκδικητικού χαρακτήρα θα καταγγελθούν…»

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναφορικά με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις αλλαγές που έχουν γίνει. Ο κ. Αρβανίτης μίλησε για «κινήσεις εκδικητικού χαρακτήρα και για αλλαγές στις διοικήσεις», για να σημειώσει ότι θα καταγγελθούν τέτοιες ενέργειες τονίζοντας ότι αντικαταστάθηκαν ακόμη και διοικητές/υποδιοικητές «συντηρητικοί».

Ερωτηθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «εκδικητικό χαρακτήρα», υποστήριξε ότι η τωρινή κυβέρνηση άλλαξε ακόμη και τους διοικητές που διορίστηκαν επί Σαμαρά. «Εδώ άλλαξαν ακόμη και τους συντηρητικούς, γιατί συνεργάστηκαν με τον «εχθρό». Κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει, στην Αριστερά, στη Δεξιά. Όπου θέλει! Αρκεί να κάνει τη δουλειά του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο «άφαντος» υπουργός Υγείας

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Γιαννιώτες έχουν δύο καλά νοσοκομεία. Κάλεσε τον «άφαντο», όπως τον χαρακτήρισε, «υπουργό υγείας κ. Κικίλια, να αφήσει στην άκρη τα σχέδια για Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία», ενώ έκανε λόγο και στο πακέτο που αναμένεται να φτάσει από την Ευρώπη, λέγοντας ότι «τα χρήματα δεν πρέπει να έχουν την τύχη άλλων προγραμμάτων».

Τι θα γίνει με τον Τουρισμό

Ερωτηθείς για τη «βαριά βιομηχανία» και τον τουρισμό είπε ότι πρέπει το μοντέλο να αλλάξει πανευρωπαϊκά . «Η μάχη είναι να αλλάξει το μοντέλο και δεν βλέπω τίποτα και από πλευράς Ευρώπης. Επίσης, δεν βλέπω σχέδιο για τον τουρισμό. Αυτοί που είναι σε τραγική κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό. Δυστυχώς, επιδοτήθηκε η ανεργία και όχι η απασχόληση», είπε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, ειδικά στο υγειονομικό κομμάτι, έκανε επικοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την προσπάθεια αυτή, στήριξε τον κ. Τσιόδρα, αλλά δεν βλέπουμε στήριξη της εργασίας, ούτε της υγείας. Εμείς είχαμε ζητήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Για τη Κυβέρνηση η πανδημία ήταν μία ευκαιρία για επικοινωνία και μπίζνες…», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφέρθηκε στη διαδικασία σύγκλισης για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, η οποία και προχωράει στην Ευρώπη. «Είναι σαφές», είπε «και θα βρούμε συμμάχους και από άλλες ομάδες προς αυτή την κατεύθυνση».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εγρήγορση το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της διαδικασίας διεύρυνσης που αναμένεται να επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα από τον πρόεδρο και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που ήδη άρχισε τις περιοδείες του ανά την επικράτεια, ενώ προ των πυλών είναι και η οριστική ανακοίνωση του τελικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το «πάγωμα» των εσωκομματικών διαδικασιών λόγω του κορωναϊού είχε επιδράσεις εντός και εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δέχθηκε κριτική για τον τρόπο που λειτούργησε στην περίοδο της καραντίνας.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ισχυρός στο εσωκομματικό πεδίο, παρά τις ισχυρές ενστάσεις των διαφόρων τάσεων. Εξάλλου, όλα δείχνουν ότι βαδίζουν ολοταχώς για το συνέδριο που μπαίνει και πάλι στο τραπέζι και έχει την αποδοχή όλων σχεδόν των μελών της Κ.Ε.

Για τα εσωκομματικά ρωτήθηκε από τα Γιάννενα και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης που τάχτηκε υπέρ του προέδρου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε έναν πρόεδρο που έχει άλλη αισθητική και είναι από άλλη γειτονία…» ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αποστροφή του λέγοντας «είμαι περήφανος που είμαι σε ένα κόμμα που μπορεί να κρίνει και να κρίνεται».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ