«ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» – Πολλές οι δυνατότητες που έχουν οι δήμοι ιδρύοντας ενεργειακές κοινότητες!

Πολιτική

Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» παρουσίασε την δική της πρόταση για τη μείωση των δημοτικών τελών και την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων.

Όπως ανέφερε εκ μέρους της παράταξης η κα. Κώστα, ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, καταναλώνει για τις ανάγκες ηλεκτροφωτισμού των οδών και την ηλεκτροδότηση των κτιρίων του ετησίως αρκετά εκατομμύρια κιλοβατώρες με ένα κόστος περίπου 0,125 ευρώ/kWh.
«Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας καταναλώνεται για τον φωτισμό δρόμων και πλατειών και μικρότερα για άλλες υπηρεσίες, όπως κτίρια και σχολεία» ανέφερε δίνοντας την εικόνα κατανάλωσης και κόστους.
«Ο νόμος 4513 που ψηφίστηκε το 2018 δίνει την δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μειώνουν σημαντικά το κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα και κατ’ επέκταση δημιουργούνται οι συνθήκες για μείωση των δημοτικών τελών, που σημαίνει ελάφρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο νόμος επιτρέπει σε δήμους, αλλά και σε ομάδες πολιτών, να συστήσουν τις λεγόμενες “ενεργειακές κοινότητες” και να επενδύσουν για το ηλεκτρικό τους ρεύμα σε μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας – οι γνωστές ΑΠΕ – δηλαδή σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες» είπε παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των τελών με δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν.
Μπαίνοντας στην ουσία είπε ότι «Η κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από ενεργειακές κοινότητες που θα δημιουργήσει ο Δήμος με τη συμμετοχή του ιδίου, εμπόρων, ιδιωτών, επαγγελματιών κ.λ.π, δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού παραγομένων Kwh με καταναλωθείσες Kwh από τα μέλη της κοινότητας με προφανές τεράστιο όφελος για τους συμμετέχοντες στις ενεργειακές κοινότητες. Το όφελος αυτό ξεπερνά το 50% της σημερινής δαπάνης».
Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για την σύσταση και λειτουργία μιας επιχείρησης παραγωγής ενέργειας (ΚΕΠΕ) η οποία θα συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα σε κάθε Δημοτική Ενότητα. «Ο Δήμος έχει δικαίωμα, με βάση τη νομοθεσία, να κάνει συμψηφισμό μέχρι 1 ΜW εγκατεστημένης ισχύος για κάθε ενεργειακή κοινότητα.
Σε κάθε Δημοτική Ενότητα, σε διαθέσιμους χώρους (π.χ. δημοτικά κτήρια ή εκτάσεις) θα εγκατασταθούν Φωτοβολταϊκά. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που χρειάζεται ο Δήμος» είπε καταλήγοντας.

Συνάντηση με τον Γρ. Γκίκα

Με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρη Γκίκα και μέλη της διοίκησης συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».
Από την πλευρά της διοίκησης του ΚΤΕΛ κατατέθηκαν τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και σχετίζονται κυρίως με το κυκλοφοριακό και ο κ. Ελισάφ ανέλυσε τις προτάσεις της παράταξης για αυτό το ζήτημα.
Επισημάνθηκε ότι απαιτείται άμεσα επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης ενώ θα πρέπει πλέον να δοθεί έμφαση στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο λεκανοπέδιο με την λειτουργία της Ιόνιας Οδού και τους κόμβους των δύο μεγάλων οδικών αξόνων.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτησης για τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε το ΚΤΕΛ στις οδούς Μπιζανίου και Ζωσιμαδών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ