Επιχείρηση εξωστρέφεια στην κυβέρνηση: Νέος κύκλος περιοδειών και κοινωνική ατζέντα

Πολιτική

Με τα σύννεφα στο ενεργειακό τοπίο να πυκνώνουν και με το κύμα των ανατιμήσεων να απειλεί τα νοικοκυριά η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει σε μια κοινωνική ατζέντα, καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν και πολιτικό αντίκτυπο. Μέσα σε ένα σκηνικό πολλαπλών κρίσεων και με την πίεση από την αντιπολίτευση να αυξάνεται όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες στο γαλάζιο στρατόπεδο επιδιώκουν με ένα κύκλο περιοδειών να παρουσιάσουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν νέο κύκλο επισκέψεων σε διάφορες περιοχές της χώρας και μεταξύ άλλων την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Ήπειρο. Παράλληλα μεικτά κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και γαλάζια στελέχη πραγματοποιούν περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Οι περιοδείες αυτές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα θα εντατικοποιηθεί η προετοιμασία για την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα ξεδιπλωθεί η οικονομική ατζέντα με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς διαμορφώνεται ένα απρόβλεπτο σκηνικό στο ενεργειακό πεδίο που έχει δυσμενή αντίκτυπο και στην οικονομία. Η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, η σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ αλλά και το συνεχιζόμενο ράλι αυξήσεων σε βασικά αγαθά συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο για την επόμενη ημέρα.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε μια σειρά δράσεων με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό φαίνεται και στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη και την παρουσία του σε εκδηλώσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνέδριο «ίσες ευκαιρίες στην εργασία». Μάλιστα σήμερα ο πρωθυπουργός πρόκειται να παρέμβει στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε δυο βασικά μέτρα που θα τρέξουν το 2023 : την αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Στο μεταξύ η καλή πορεία του τουρισμού αλλά και τα αυξημένα έσοδα δημιουργούν ένα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης, τα οποία πάντως ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Τα νέα μέτρα θα κινούνται στη λογική όσων έχουν ήδη εφαρμοστεί (π.χ. power pass, fuel pass), ωστόσο στόχος είναι να υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων και ενισχυμένα ποσά. Για παράδειγμα αναμένεται να υπάρξει αυξημένο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ωστόσο παράλληλα επισημαίνεται πως υπάρχουν δημοσιονομικά «όρια» και «όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα»

Ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» και στρατηγική συγκρίσεων
Το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» θα προτάσσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες, με το επιχείρημα πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα από το ΣΥΡΙΖΑ τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις. Το ερώτημα που θα μπαίνει στους πολίτες από το γαλάζιο στρατόπεδο σε αυτή τη μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο είναι «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» ή αστάθεια.

Με τον χειμώνα που έρχεται να προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει στη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων και θα ενισχύσει το άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο. Ωστόσο δεν παραγνωρίζεται πως η ενεργειακή κρίση δημιουργεί ένα απρόβλεπτο σκηνικό, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Η ανησυχία στο ενεργειακό πεδίο εντείνεται, καθώς όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε τρεις τουλάχιστον πελάτες της (ο ένας εκ των οποίων η Uniper στη Γερμανία). Με αναλυτές να σημειώνουν πως φαίνεται πως είναι ένα σήμα ότι οι χαμηλές ροές μπορεί να συνεχιστούν για περισσότερο από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης του Nord Stream. Υπενθυμίζεται πως αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ την Πέμπτη θα γίνει γνωστό το αν τελικά ο Nord Stream 1 -που όπως έχει ανακοινωθεί θα κλείσει για λόγους συντήρησης- θα λειτουργήσει στις 22 Ιουλίου.