ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ – Διάλογος ουσίας και απολογισμός πεπραγμένων στις συναντήσεις με πολίτες

Πολιτική
  • Θωμάς Μπέγκας: «Κλείνουμε εκκρεμότητες δεκαετιών»

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και εκ νέου υποψήφιος συνοδευμένος από στελέχη της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά και νέους υποψήφιους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» επισκέφθηκε την Παρασκευή τα Ζευγάρια και την Καλούτσιανη όπου μίλησε με τους κατοίκους για όσα έγιναν στην παρούσα δημοτική θητεία στις δύο περιοχές κι όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί για την ερχόμενη.
«Κλείνουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, παρεμβαίνουμε σε γειτονιές των Ιωαννίνων όπου οι κάτοικοι περίμεναν χρόνια για τα αυτονόητα», είπε ο κ. Μπέγκας, στις συναντήσεις που είχε με τους κατοίκους.
Στα Ζευγάρια η Δημοτική αρχή «πιστώνεται» στον απολογισμό της την κατασκευή του κόμβου Εφύρας και την προώθηση της «Μελέτης Πράξης Εφαρμογής ΔΡΟΣΙΑΣ-ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ-ΤΣΙΦΛΙΚΟΠΟΥΛΟΥ» δύο μεγάλες παρεμβάσεις, δυο εκκρεμότητες δεκαετιών που κλείνουν.
Για σχεδόν 40 χρόνια οι κάτοικοι των Ζευγαριών περίμεναν την Πράξη Εφαρμογή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έργα υποδομής στην περιοχή τους και όπως ήταν αυτονόητο το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων τους με το Δήμαρχο Ιωαννίνων. Όπως είναι γνωστό η Δημοτική Αρχή έκανε την πολιτική επιλογή να χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους του Δήμου (1 εκατ. ευρώ) την εκπόνηση της μελέτης Πράξης Εφαρμογής, προχώρησε στο σχετικό διαγωνισμό που ανέδειξε τον ανάδοχο και σε αυτό το χρονικό διάστημα η Πολεοδομία του Δήμου κάλεσε τους κατοίκους να καταθέσουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης.
«Ξέρω ότι έχετε υπομείνει δεκαετίες για τα αυτονόητα. Η ολοκλήρωση της μελέτης θα ανοίξει πλέον το δρόμο για να προχωρήσουμε τη νέα τετραετία έργα υποδομής ζωτικής σημασίας για τη γειτονιά σας», είπε ο Θωμάς Μπέγκας απευθυνόμενος στους κατοίκους. Να σημειωθεί ότι στο νέο μεγάλο πρόγραμμα της ΔΕΥΑΙ είναι ενταγμένα έργα αποχέτευση και σε περιοχές των Ζευγαριών ώστε να κλείσει το θέμα των υπόγειων υποδομών για να προχωρήσουν οι επίγειες.
Η ολοκλήρωση κατασκευής του Κόμβου Εφύρας (έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ) άλλαξε τα κυκλοφοριακά δεδομένα σε ένα δρόμο «καρμανιόλα» των Ζευγαριών, ενώ έχει ανάδοχο και ξεκινάει άμεσα ένα συμπληρωματικό έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ για την ανακατασκευή της οδού Εφύρας και άλλων δρόμων στα Ζευγάρια.
Στην Καλούτσιανη ο Δήμαρχος και οι υποψήφιοι της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» συζήτησαν με τους κατοίκους για τα έργα της καθημερινότητας. «Σ’ αυτή την παλιά συνοικία των Ιωαννίνων υλοποιήσαμε σημαντικά έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα σας και θα είμαστε πάλι εδώ τα επόμενα χρόνια για να συνεχίσουμε, γιατί ξέρω ότι οι ανάγκες σας είναι πολλές σε κάθε γειτονιά της πόλης».
Στην Καλούτσιανη υλοποιήθηκε ένα μεγάλο δίκτυο όχι απλά ασφαλτοστρώσεων αλλά ανακατασκευής δρόμων με τα απαιτούμενα συμπληρωματικά έργα υπόγειων δικτύων ή πεζοδρομίων, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ Έτσι ανακατασκευάστηκε το οδικό δίκτυο ΚΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΑΙΑΚΙΔΩΝ – ΜΟΛΟΣΣΩΝ – ΡΙΖΑΡΗ – ΑΛΚΕΤΑ, συνολικού μήκους 2.000 μ και επιφάνειας 18.000 τ.μ. Έγινε ανακατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Αγίου Κοσμά και πλακόστρωση της οδού Πρέντζα συνολικής επιφάνειας 800 τ.μ.
Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας συνεχίζονται με ένα νέο έργο – «Ανακατασκευή και βελτίωση οδοστρώματος δημοτικών οδών» προϋπολογισμού 1,2 εκατομμύρια ευρώ – που αφορά και εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα σε οδούς της Καλούτσιανης, όπως π.χ. η Μακαρίου και κάθετες σε αυτήν.
Επίσης ολοκληρώθηκε το Αθλητικό Κέντρο Καλούτσιανης όπου έγιναν νέα γήπεδα μπάσκετ, πίστα σκέιτ και νυχτερινός φωτισμός με led, ένα αθλητικό κέντρο που συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες νέους της περιοχής.

Επίσκεψη και στις Δ.Ε. Ανατολής-Μπιζανίου

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ είναι το πρόγραμμα έργων που ολοκληρώνεται ή εξελίσσεται αποκλειστικά στις Δημοτικές Ενότητες και συνεχίζεται με νέες συμβασιοποιημένες εργολαβίες.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος μαζί με τους συνεργάτες του, υποψήφιους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», συναντήθηκε με κατοίκους σε χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Μπιζανίου και Ανατολής και συζήτησαν για όσα έγινα κι όσα είναι ανάγκη να γίνουν στις περιοχές τους.
Ο κ. Μπέγκας εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί σε αυτές οι συναντήσεις με τους κατοίκους σε κάθε γωνιά του Δήμου αναπτύσσεται ένας διάλογος ουσίας και δίνει την ευκαιρία όχι μόνο για να παρουσιάσει η σημερινή Δημοτική Αρχή τον απολογισμό έργου σε κάθε περιοχή, αλλά δίνει το έναυσμα για τον προγραμματισμό της επόμενης Δημοτικής θητείας.
«Στηριχθήκαμε στις δικές μας δυνάμεις αυτή την τετραετία, γιατί μπορέσαμε να νοικοκυρέψουμε οικονομικά ένα Δήμο που στο παρελθόν πορεύονταν με δανεικά. Έτσι κόντρα στις πιο δύσκολες οικονομικά συνθήκες, με δικούς μας πόρους, υλοποιήσαμε έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Θωμάς Μπέγκας: «Μιλάμε με έργα και αλήθειες και στη Δ.Ε. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ»

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα με τους πολίτες του Δήμου Ιωαννιτών και την Κυριακή σειρά είχαν περιοχές της Δ.Ε. Περάματος. Με κατοίκους σε Κρύα, Κρανούλα, Περίβλεπτο, Αμφιθέα και Πέραμα συναντήθηκε ο Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος και οι συνεργάτες του, υποψήφιοι της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα».
Πρόκειται για έναν πρώτο κύκλο συναντήσεων και ουσιαστικού διαλόγου με τους δημότες στις γειτονιές της πόλης και των χωριών και όχι οι κλασικού τύπου προεκλογικές εκδηλώσεις και ομιλίες, καθώς αυτές θα πραγματοποιηθούν λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. «Δεν έρχομαι να… ‘βγάλω λόγο’, έρχομαι να μιλήσουμε. Να ακούσω κυρίως εσάς και σας ζητάω να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για όλα», όπως λέει συνήθως ο κ. Μπέγκας σε αυτές τις συναντήσεις.
Παράλληλα πρόκειται για συναντήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να παρουσιάσει τον απολογισμό της σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά ξεχωριστά. «Εμείς μιλάμε με έργα και αλήθειες στο Πέραμα όπως σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας. Έγιναν και στην περιοχή σας πολλά και το ξέρω ότι είναι κι άλλα ακόμη που πρέπει να γίνουν», όπως σημείωσε ο Δήμαρχος.
Σε όλες τις κοινότητες της Δ.Ε. Περάματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί σοβαρές παρεμβάσεις έργων από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου
Ολοκληρώθηκαν τα εξής έργα: ασφαλτοστρώσεις δρόμων εντός οικισμών αλλά και κατασκευή ή αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας (π.χ. Πέραμα, Κρύα, Αγία Μαρίνα, Κρυόβρυση, Μάζια, Περίβλεπτος κ.αλ), στην Αμφιθέα ένας νέος Παιδικός Σταθμός, στο Πέραμα γήπεδο 9Χ9, στο Πέραμα η «Ανάπλαση της οδού Κατσιμήτρου», με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ και η είσοδος του Σπηλαίου, με πεζοδρόμια εκατέρωθεν, όπως επίσης και ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία της Α. Παρασκευής, στην Περιβλέπτο κατασκευάστηκε ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού μήκους περίπου 1,5χιλ.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Αναβάθμιση – Βελτίωση Υποδομών Δ.Ε. Περάματος» προϋπολογισμού 610.000 ευρώ που αφορά ασφαλτοστρώσεις δρόμων, ανακατασκευή πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, βελτιώσεις δημοτικών κτιρίων κ.λ.π. ενώ στην Κρανούλα είναι σε εξέλιξη η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στη Μονή Αγίου Νικολάου προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.
Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στη μεγάλη παρέμβαση της ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης με τον ποδηλατοπεζόδρομο που θα ενώσει τον Μάτσικα με το Πέραμα. Ένα έργο η μελέτη του οποίου ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η κατασκευή του έχει εξασφαλισμένους πόρους μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Ιωαννιτών. Αναμένεται δε το επόμενο διάστημα «να βγει στον αέρα» η σχετική προκήρυξη για να υποβάλει ο Δήμος το έργο.
Την Τρίτη 9 Απριλίου και ώρα 9 το βράδυ ο Δήμαρχος και οι υποψήφιοι της παράταξης του θα συναντηθούν με τους κατοίκους στα Σεισμόπληκτα, την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 7 ο απόγευμα στα Μάρμαρα και 8 το βράδυ σε Καρδαμίτσια-Μέλανδρα.