Ενιαίος σχεδιασμός, πολεοδομικός και περιβαλλοντικός

Πολιτική

Επιμένει ο Στ. Καλογιάννης για τις τοπικές παρεμβάσεις

«Κίτρινη κάρτα» στους σχεδιασμούς τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης στα Ιωάννινα και την Ήπειρο αντίστοιχα, σχετικά με αποφάσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως «αυτοσχεδιασμούς», έβγαλε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης.

Διαχρονικά βέβαια ο κ. Καλογιάννης έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του συνολικού σχεδιασμού για το λεκανοπέδιο και δη για μητροπολιτικά κέντρα, όπως είναι τα Ιωάννινα, επαναφέροντας την ανάγκη θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού, όμως επειδή τα Ρυθμιστικά δε φαίνονται στον ορίζοντα και επειδή η Πολιτεία προωθεί πλέον τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, τόνισε πως παρά τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση, είναι επείγουσα η ανάγκη εφαρμογής ενός συνολικού σχεδιασμού.

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΜΠ και στην οποία μετείχε ο κ. Καλογιάννης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της χωροθέτησης του Κλειστού Ξιφασκίας από την περιφέρεια Ηπείρου στην έκταση που παραχώρησε το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο «αγρόκτημα Κατσικά».

Προβληματισμός

Το ίδιο έκανε και στη χθεσινή του δήλωση στα τοπικά μέσα, όπου τόνισε πως ήταν και παραμένει προβληματισμένος από τέτοιου είδους αποφάσεις και παρεμβάσεις, σημειώνοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή και κυρίως συνεννόηση, συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και πάνω απ’ όλα μελέτες.

«Εντός του επόμενου 10ημέρου θα έχουμε το τρίτο κύμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στο οποίο θα βρίσκεται και ο δήμος Ιωαννιτών. Είναι ένα θετικό βήμα και πρέπει να τρέξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί δεν είναι δυνατό στον 21ο αιώνα, να προχωράμε χωρίς σχέδιο. Στα Ιωάννινα, λείπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο για να δώσει γενικές κατευθύνσεις και αυτοσχεδιάζουμε. Υπάρχει μία Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου από το 1989, που καθορίζει ακόμη και σήμερα τις χρήσεις γης. Είναι ή όχι ξεπερασμένο να συζητάμε επάνω σε αυτή τη βάση; Γι’ αυτό και τόνισα και δε θα σταματήσω να το λέω, ότι χρειάζεται να πάμε σε έναν ενιαίο χωρικό σχεδιασμό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό. Καταθέτω εκ νέου τον προβληματισμό μου και δεν κάνω βήμα πίσω σε αυτό, γιατί το πιστεύω βαθιά, είναι προϊόν μελέτης και πολλών συζητήσεων με ειδήμονες, με βαθιά εμπειρία και γνώση και εκτιμώ ότι στο τέλος με την πίεση που ασκείται θα πετύχουμε πολλά», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ