ΕΚΛΟΓΕΣ – Χρήσιμες πληροφορίες για τη σταυροδοσία στους δήμους

Πολιτική

Λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθώς για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές στη χώρα μας (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές), το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι ενδέχεται οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.
Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.
Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, οι εκλογείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εκλογές, καθώς και το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Τι γίνεται με τη σταυροδοσία
Πέρα από το αλαλούμ που μπορεί να προκληθεί με τα εκλογικά κέντρα, υπάρχει και το ζήτημα της σταυροδοσίας, η οποία μεταβάλλεται με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Παρακάτω δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για τη σταυροδοσία των περιφερειακών και κυρίως των δημοτικών συμβούλων σε όλους τους δήμους της Π.Ε Ιωαννίνων.

Δήμος Ιωαννιτών

Στο δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν έξι εκλογικές περιφέρειες, Ιωαννίνων (τα όρια του παλιού καποδιστριακού δήμου), η Παμβώτιδα, η Ανατολή, το Πέραμα, το Μπιζάνι και το Νησί.
Στις εκλογικές περιφέρειες Ιωαννίνων, Παμβώτιδας και Ανατολής οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Περιφέρειας και 1 στους υποψήφιους των άλλων εκλογικών περιφερειών (εξωτερικοί).
Διαφοροποίηση υπάρχει στο Πέραμα και στο Μπιζάνι όπου οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα σταυροδοσίας για 1 σύμβουλο και 1 εξωτερικό. Τέλος, στο Νησί που είναι μονοεδρική επιλέγουν 1 από το κεντρικό ψηφοδέλτιο και 1 εξωτερικό, όμως ο σύμβουλος που θα εκλεγεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο Νησί, θα είναι αυτός που θα προέρχεται από τον πρώτο συνδυασμό.

Δήμος Ζίτσας

Στην εκλογική περιφέρεια Πασσαρώνος στο δήμο Ζίτσας μπορούν να ψηφίσουν μέχρι 3 δημοτικούς συμβούλους και 1 εξωτερικό. Σε όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες, Ζίτσας, Εκάλης, Μολοσσών ψηφίζουν 1+1.

Δήμος Ζαγορίου

Στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών του Δήμου Ζαγορίου, κεντρικό, ανατολικό και Τύμφης οι εκλογείς έχουν δικαίωμα σταυροδοσίας 3 συμβούλων και 1 εξωτερικού. Στις μονοεδρικές Παπίγκου και Βωβούσας ψηφίζουν για 1+1.

Δήμος Δωδώνης

Στο δήμο Δωδώνης και στις εκλογικές περιφέρειες Αγίου Δημητρίου και Λάκκας Σουλίου ισχύει το 3+1. Στις περιφέρειες Δωδώνης και Σελλών ισχύει το 1+1 για τη σταυροδοσία των δημοτικών συμβούλων.

Δήμος Μετσόβου

Στις εκλογικές περιφέρειες Μετσόβου και Εγνατίας δικαίωμα επιλογής σταυροδοσίας υπάρχει για 3+1 εξωτερικό. Μονοεδρική είναι η πρώην κοινότητα Μηλιάς, όπου οι εκλογείς έχουν δικαίωμα να επιλέξουν 1+1.

Δήμος Βορ. Τζουμέρκων

Στις εκλογικές περιφέρειες Πραμάντων, Κατσανοχωρίων και Τζουμέρκων ισχύει η επιλογή 3+1. Στην πρώην κοινότητα Ματσουκίου, που είναι διεδρική οι εκλογείς θέτουν 1+1 σταυρό, όπως και στις μονοεδρικές Βαθυπέδου, Καλαρρυτών και Συρράκου.

Δήμος Πωγωνίου

Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Πωγωνίου ισχύει η δυνατότητα σταυροδοσίας για 3+1 δημοτικούς συμβούλους. Εξαίρεση αποτελούν οι μονοεδρικές Πωγωνιανής και Λάβδανης, όπου οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν 1+1.

Δήμος Κόνιτσας

Στην εκλογική περιφέρεια Κόνιτσας η δυνατότητα σταυροδοσίας είναι 3+1, στην περιφέρεια Μαστοροχωρίων 1+1, στην διεδρική Αετομηλίτσα 1+1, όπως και στις μονοεδρικές Διστράτου και Φούρκας.