ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Το… μπαλάκι στις μικρότερες παρατάξεις

Πολιτική
  • Ξεκίνησαν επαφές και συναντήσεις οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι

Με τα τελικά αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών να έχουν οριστικοποιηθεί για τον Δήμο Ιωαννιτών η απόφαση για το ποιος θα είναι ο δήμαρχος για την επόμενη τετραετία πέφτει στους πολίτες και συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους των μικρότερων παρατάξεων.
Ο καθορισμός των εδρών σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει με την παράταξη του μέχρι τώρα Δημάρχου Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» να έχει συγκεντρώσει το 30,62% κερδίζοντας 14 έδρες. Αντίστοιχα, η παράταξη του Μωυσή Ελισάφ «Γιάννενα – Νέα Εποχή», με ποσοστό 23,82 εκλέγει 11 συμβούλους.
Από την άλλη πλευρά, η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τατιάννα Καλογιάννη κερδίζει 9 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο και η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα 5. Τέλος, οι παρατάξεις Λ. Νάτση και Α. Μπαρτζώκα παίρνουν από 2 έδρες η κάθε μία και από μία έδρα κερδίζουν οι παρατάξεις με επικεφαλής την Όλυ Τσουμάνη και τον Χρ. Πατσούρα αντίστοιχα.
Αν και η επιλογή του επόμενου δημάρχου πέφτει στους ψηφοφόρους των υπόλοιπων παρατάξεων είναι μάλλον απίθανο κάποια παράταξη να στηρίξει ευθέως έναν από τους δύο υποψηφίους. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει ανοίξει ένας κύκλος επαφών μεταξύ τους.

Ξεκινά συναντήσεις ο Θ. Μπέγκας

Μέσω γραπτής τους ανακοίνωσης ο Θωμάς Μπέγκας κάνει γνωστό πως ξεκινά επαφές με όλες τις παρατάξεις που δεν πέρασαν στον β’ γύρο των Δημοτικών Εκλογών. Στόχος του είναι να διαπιστώσει με ποιες παρατάξεις υπάρχει μεγαλύτερη προγραμματική σύγκλιση.
«Από σήμερα, αναλαμβάνω την ευθύνη ως Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης που αναδείχθηκε ως η πρώτη και ισχυρή αυτοδιοικητική δύναμη του Δήμου μας, να δημιουργήσω τη νέα Αυτοδιοικητική πλειοψηφία των θετικών δυνάμεων του Δήμου Ιωαννιτών, απευθυνόμενος -ενώπιον της κοινωνίας, δημόσια , όχι μέσω πολιτικών συναλλαγών ή παρασκηνιακών διαβουλεύσεων- στο σύνολο των παρατάξεων που τιμήθηκαν με τη ψήφο των συμπολιτών μας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να εισέλθουν στο 2ο γύρο.
Με σεβασμό απέναντι στις προγραμματικές θέσεις αυτών των παρατάξεων, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και συναίνεσης, όπως άλλωστε προϋποθέτει  ο νέος νόμος της απλής αναλογικής, ξεκινάω συναντήσεις με όλες τις παρατάξεις που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο 2ο γύρο των εκλογών, προκειμένου να διερευνήσω τη μέγιστη προγραμματική σύγκλιση που θα επιτρέψει την αποτελεσματική  διακυβέρνηση του Δήμου μας, την επόμενη ημέρα.
Προσέρχομαι σε αυτό το διάλογο με τις βασικές αρχές της παράταξής μας, όπως είναι η χρηστή διοίκηση και η διαφάνεια, το σχέδιο και το όραμα για το μέλλον του μεγάλου Δήμου Ιωαννιτών, τα Νέα Γιάννενα.
Προσέρχομαι σε αυτό το διάλογο με ειλικρίνεια, όχι μόνο γιατί το επιβάλει το νέο πλαίσιο της απλής αναλογικής, αλλά γιατί τόσο εγώ προσωπικά όσο και η παράταξη μου, έχουμε δώσει δείγματα γραφής  τα προηγούμενα χρόνια , κάνοντας πράξη τη συνεργασία, τη συναίνεση, τη σύνθεση.
Η παράταξη μου και εγώ προσωπικά θα εγγυηθούμε την ομαλή μετάβαση στη νέα περίοδο της απλής αναλογικής. Θα εγγυηθώ προσωπικά το μέλλον του μεγάλου Δήμου Ιωαννιτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ενώ ευχαριστεί και όσους τον στήριξαν.

Κύκλος επικοινωνίας και από τον Μ. Ελισάφ

Σε κλίμα αισιοδοξίας συνήλθε το βράδυ της Δευτέρας η ολομέλεια της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή». Περισσότεροι από διακόσιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι στις κοινότητες έκαναν την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος επισημαίνοντας ότι ο κεντρικός στόχος που ήταν η είσοδος στο δεύτερο γύρο των εκλογών έχει επιτευχθεί.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι εν όψει του δεύτερου γύρου η παράταξη πορεύεται με ενότητα, απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και διεκδικεί την ψήφο όλων στη βάση του προγράμματός της για τη νέα εποχή στα Γιάννενα.
Τα μηνύματα αυτά μετέφερε στα μέσα ενημέρωσης εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» η Αφροδίτη Κάππη συγχαίροντας δημόσια όλες τις παρατάξεις για το υψηλό επίπεδο του προεκλογικού αγώνα. Όλες έχουν λόγο και ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με υπευθυνότητα, με σύνεση, με σχέση ισοτιμίας θα πορευτούμε μαζί τους.
«Ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ήδη έχει ανοίξει κύκλο επικοινωνίας με όλους τους υποψηφίους δημάρχους», σημείωσε η κ. Κάππη. Η παράταξη απευθύνεται στην κοινωνία, σε όλους τους πολίτες. Η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής είναι κρίσιμη. Με την ψήφο τους θα ορίσουν το μέλλον της πόλης. Θα αποφασίσουν για τα Γιάννενα της επόμενης τετραετίας.
Το δίλημμα της δεύτερης Κυριακής: «Συμβιβαζόμαστε με την στασιμότητα ή κάνουμε άλμα προόδου; Παραμένουμε στο παρελθόν ή κερδίζουμε το μέλλον; Αποθεώνουμε το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης ή βαδίζουμε με δικαιοσύνη και υπευθυνότητα; Μένουμε στο παλιό και ξεπερασμένο ή δημιουργούμε έναν δήμο σύγχρονο κι ευρωπαϊκό; Την Κυριακή αποφασίζουμε… Ποια πόλη θέλουμε, ποιον δήμαρχο θέλουμε. Την Κυριακή τα Γιάννενα επιλέγουν! Μαζί με τον Μωυσή!».

Η στάση της κας. Καλογιάννη

Επίσης όμως το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε και η γραμματεία της παράταξης «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τατ. Καλογιάννη.
Εκτός από την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα αίτια που αυτό δεν ήταν τελικά το επιθυμητό και αναμενόμενο, έγινε συζήτηση και για τη στάση της παράταξης ενόψει του β’ γύρου και διατυπώθηκαν απόψεις προσκείμενες και προς τις δύο υποψηφιότητες, ακόμη και για την απόλυτη, δημόσια υποστήριξή τους.
Κάτι τέτοιο βέβαια θεωρείται μάλλον αδύνατο, ωστόσο μετά τις συναντήσεις που θα έχει η κα Καλογιάννη με τους δύο υποψηφίους δημάρχους πιθανολογείται ότι θα σταλεί ένα μήνυμα προς το εκλογικό σώμα, για ψήφο κατά συνείδηση.
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η απόφαση – διάθεση της παράταξης για το ρόλο που επιθυμεί να έχει στη νέα δημοτική περίοδο.
Αυτό έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς η κα Καλογιάννη θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της συνδιοίκησης ενός μεγάλου δήμου ή της αντιπολίτευσης, σε μία χρονική περίοδο που όπως φαίνεται θα υπάρξει και αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, μετά τις εθνικές εκλογές.

Προγραμματικός διάλογος από τα «Γιάννενα Τώρα»

Μετά από απόφαση της Γραμματείας της Παράταξης «Γιάννενα Τώρα», αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί πρόταση προγραμματικού διαλόγου – συνεργασίας (συνημμένη) προς τις δύο παρατάξεις που οδηγούνται στο 2ο γύρο των εκλογών.
Οι προτάσεις κοινοποιήθηκαν στους επικεφαλής των δύο παρατάξεων το πρωί της Τρίτης σε συναντήσεις που έγιναν από κλιμάκιο της παράταξης με τον Θ. Μπέγκα και τον Μ. Ελισάφ. Επίκεντρο αυτών των προτάσεων ήταν η λίμνη, τα δημοτικά τέλη και η ΔΕΥΑΙ όπως και η καθαριότητα.
Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του Μ. Ελισάφ τονίζεται πως και τα τρία θέματα που τέθηκαν αποτελούν μέρος του προγράμματος της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» και στο μεγαλύτερο μέρος υπάρχει απόλυτη ταύτιση.
Ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε ακόμη ότι πρόκειται για μία συζήτηση που γίνεται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, μακριά από συναλλαγές ή προσωπικές στρατηγικές και συμφωνίες.