Δεν αλλάζει πλεύση… ούτε για Ελάχιστη Βάση ούτε για Τράπεζα θεμάτων

Πολιτική

Αμετακίνητη εμφανίστηκε και στις σύντομες δηλώσεις η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφορικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται σύντομα να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Η υπουργός επικεντρώθηκε στο «πνεύμα του νομοσχεδίου» λέγοντας ότι η εφαρμογή του θα δώσει νέες δυνατότητες σε καθηγητές μαθητές και φυσικά θα προσφέρει καλύτερη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας.

Η υπουργός το πρωί της Πέμπτης επισκέφθηκε σχολικές μονάδες και συζήτησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο επεσήμανε τις δυνατότητες αλλά δεν έδωσε χρονικό ορίζοντας της κατάθεσής του στη Βουλή καθώς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες.

«Συνομίλησα και συνομιλώ με τους Πρυτάνεις με όλους αλλά και με τον καθένα ξεχωριστά. Υπάρχουν κάποια ζητήματα σε εκκρεμότητα και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις» είπε.

Ερωτηθείσα για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αλλά και την Τράπεζα Θεμάτων στα λύκεια η κα. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές» καθώς όπως εξήγησε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά «ήταν προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης που στοχεύει στην αποτροπή της εισόδου σε μαθητές χαμηλής απόδοσης στα Πανεπιστήμια».

Μάλιστα, η υπουργός υπεραμύνθηκε καθώς όπως επεσήμανε « οι μαθητές αυτοί θα είχαν απειροελάχιστες πιθανότητες να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο…» εξηγώντας ότι θέλουν να δίνουν προοπτικές στα παιδιά « Δεν δίναμε (με το προηγούμενο σύστημα) πραγματικές προοπτικές στα παιδιά και εμάς μας νοιάζει να δίνουμε πραγματικές προοπτικές, να αναβαθμίσουμε το Πανεπιστήμιο και να έχουμε απόλυτο σεβασμό στο χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου».

Σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα που ανέκυψαν με διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας μετά την εφαρμογή της ΕΒΕ υποστήριξε πως τα ίδια τα Πανεπιστήμια έχουν την δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις και να διαμορφώσουν τους συντελεστές. «Εμείς δώσαμε τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια τους συντελεστές. Κάποια Ιδρύματα το έκαναν και άλλα όχι» είπε ενώ στάθηκε και στα μαθήματα βαρύτητας που επίσης αναμένεται να καθορίσουν πολλές από τις επερχόμενες αλλαγές.

Για την Τράπεζα θεμάτων -ενόψει και των Πανελλαδικών εξετάσεων, υπογράμμισε πως η ίδια λογική ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Υπουργός την Τετάρτη το βράδυ στην εκδήλωση του δήμου Ζίτσας στην Ελεούσα μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδείας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα 2,5 χρόνια θητείας της κυβέρνησης και της δικής της παρουσίας στο υπ. Παιδείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα που εξαιτίας των καταστάσεων κρίθηκαν απαραίτητες για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ