Το «Ταξίδι στην Ελπίδα» κέρδισε το στοίχημα

Εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία αλλά και εξίσου μεγάλη απήχηση στο κοινό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, εκδήλωση με θέμα: «Ταξίδι Ελπίδας»

Με μεγάλη επιτυχία αλλά και εξίσου μεγάλη απήχηση στο κοινό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, εκδήλωση με θέμα: «Ταξίδι Ελπίδας», που διοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ και το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης.

Ενθαρρυντική εικόνα αποτέλεσε η μεγάλη συμμετοχή από πλευράς πολιτών, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να συζητήσουν αλλά και να ενημερωθούν από τους ειδικούς, επί του θέματος και να ακούσουν από πρώτο χέρι, τις βιωματικές εμπειρίες τόσο των ατόμων με άνοια, όσο και των φροντιστών τους.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη που αναφέρθηκε διεξοδικά σε όσα έχουν συντελεστεί αλλά και σε όσα προγραμματίζει η κυβέρνηση αναφορικά με την επέκταση των δομών φροντίδας των ατόμων με άνοια.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής μεταξύ των οποίων η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η αντιπεριφερειάρχης Αγνη Νάκου, η αντιδήμαρχος Ελένη Ακονίσου κ.α.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο κορυφαίος ειδικός στην έρευνα για την ασθένεια του Αλτσχάιμερ και καθηγητής στο περίφημο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη Κωνσταντίνος Λυκέτσος.

Ο κ. Λυκέτσος επικεφαλής της Πρωτοβουλίας συνεχάρη δημόσια την ΕΨΕΠ για την διοργάνωση και αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν την νόσο. Όπως επεσήμανε στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάνω απο 180.000 άνθρωποι  πάσχουν από άνοια. Το ποσοστό αυτό τριπλασιάζεται εάν συνυπολογίσει  κανείς και τους φροντιστές καθώς για κάθε άνθρωπο που πάσχει από άνοια χρειάζονται δύο με τρεις φροντιστές. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις τόσο για τις βιολογικές παραμέτρους της νόσου όσο και για τις ψυχοκοινωνικές εκείνες αιτίες που ενισχύουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της άνοιας. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ανοίξει το δρόμο της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης της νόσου με απώτερο στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών. Αυτό είναι και το «Ταξίδι Ελπίδας» για την φροντίδα στην άνοια” όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της Ανπ. καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελένης Αρετούλη για τις” μη Φαρμακευτικές Παρεμβάσεις στη νόσο Αλτσχάιμερ” ενώ αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού ο δημόσιος διάλογος με τους φροντιστές ατόμων που ζουν με άνοια. Το διάλογο συντόνισε ο Νότης Παρασκευόπουλος μέλος της Πρωτοβουλίας.

Τις στρατηγικές της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε η κοινωνική λειτουργός Δέσποινα Καμπούρη ενώ αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΕΨΕΠ Παναγιώτης Κρανάς που τίμησε στο πρόσωπο των αντιπεριφερειαρχών κ. Πότση και κα. Νάκου την Περιφέρεια ενω βραβείο εξέχουσας προσφοράς απενεμήθηκε και στον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρη Πάνου.  Συγκίνηση προκάλεσε η βράβευση της κα. Ανθούλας Πάππα που στο πρόσωπό της τιμήθηκαν όλοι οι φροντιστές ατόμων με άνοια.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ενότητα “Ρωτήστε τους ειδικούς” στην οποία συμμετείχαν ο κ. Λυκέτσος, καθώς επίσης και η ψυχολόγος Μαρία Κούλα επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας και ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΕΠ Ευάγγελος Παππάς.

Οι εργασίες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του καθηγητή Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθύνων του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών ΙΤΕ  Σάββα Χριστοφορίδη για το ρόλο των εγκεφαλικών αγγείων στη νόσο Αλτσχάιμερ. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΨΕΠ μαζί με τον Ευάγγελο Παπά παρέδωσαν “την σκυτάλη” στον επόμενο σταθμό που είναι στο Ηράκλειο Κρήτης το Σεπτέμβριο.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης, είχε η δημοσιογράφος, Έλενα Στάμου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΠΑΣ