Αυτοδυναμία Μητσοτάκη με 158 έδρες

Πολιτική

Σαρωτική ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 40,6% και αυτοδυναμία 158 εδρών

Σαρωτική ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 40,6% και αυτοδυναμία 158 εδρών, καθώς επίσης αύξηση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τον «α’ γύρο» των εθνικών εκλογών σε 22,8 μονάδες, «έβγαλε» η κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Οκτακομματική είναι η Βουλή, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει σαφή εντολή, για τη δεύτερη εκλογική θητεία. «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα ανεχτώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά».

«Για δεύτερη φορά όλη η Ελλάδα έγινε μπλε. Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην καθεμιά και στον καθένα από εσάς. Σήμερα το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες μας. Για μένα η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Θέλω να ξέρετε ότι η ευθύνη που αισθάνομαι στους ώμους μου είναι πολύ βαριά. Σήμερα θα γιορτάσουμε και αύριο θα σηκώσουμε τα μανίκια…», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Η ΝΔ είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό εδρών με το 2019, μόνο που τώρα η διαφορά μας από τον αντίπαλο είναι 24 μονάδες, ενώ τότε ήταν 8. Όμως αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή. Σήμερα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Θα πορευθούμε με γνώμονα την ενότητα και είμαι σίγουρος ότι για ακόμα μία φορά θα επιβεβαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών με το έργο της δεύτερης τετραετίας μας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα, αλλά σας βεβαιώνω ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν θα ανεχτώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά» και «θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

Ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία για την εμπιστοσύνη τους και την απλόχερη στήριξη, που, όπως είπε, «αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους», ενώ σημείωσε πως «εδραιώθηκε η εποχή της αληθινής προόδου».

«Επιτρέψτε μου, τέλος, να κλείσω με μία πιο προσωπική αναφορά. Όταν, πριν από 20 χρόνια, έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρισκόμουν μπροστά σας να έχω αυτή την μεγάλη τιμή, αυτή την μεγάλη ευθύνη, εκλεγμένος για δεύτερη φορά αυτοδύναμος Πρωθυπουργός, και μάλιστα με μία ισχυρή εντολή.

Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω ως εδώ, προσπαθώντας συνέχεια να γίνομαι καλύτερος και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Δεν θα τα είχα καταφέρει, όμως, χωρίς τους συνεργάτες μου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Όμως το μεγάλο «ευχαριστώ» το οφείλω στην οικογένειά μου, στη Μαρέβα, στη Σοφία, στον Κωνσταντίνο, στη Δάφνη. Με τον τρόπο τους με κράτησαν πάντα προσγειωμένο, ώστε να μπορώ να ακολουθώ όσο μπορώ τους στίχους τού ποιητή: να ονειρεύεσαι μπορείς, χωρίς να γίνεις δούλος των ονείρων. Και κυρίως με τα πλήθη να μιλάς και να κρατάς την αρετή σου.

Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας. Από αύριο πρωί, όμως, σηκώνουμε ξανά τα μανίκια και ξεκινάμε την προσπάθεια να χτίσουμε μαζί μία ισχυρή Ελλάδα, μία πατρίδα με περισσότερη ευημερία, με περισσότερη δικαιοσύνη για όλους.

Ευχαριστώ και πάλι για τη μεγάλη τιμή. Ξημερώνει για όλους αύριο μία ακόμα καλύτερη μέρα», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.