Αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις η νέα κυβέρνηση – Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική

Μπορεί να κέρδισε με σχετική άνεση την αυτοδυναμία όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση που σχημάτισε βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες ο ίδιος αναγνωρίζει και δηλώνει πρόθυμος να εργαστεί σκληρά για να ανταπεξέλθει.
Αυτό άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αυτοδυναμία του, γνωρίζοντας πως το όραμα και οι δεσμεύσεις του μπορεί να τον φέρουν αντιμέτωπο με τους δανειστές.
«Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση του τόπου έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου. Ξέρω τις δυσκολίες, αντλώ όμως δύναμη από τη δύναμη του λαού.
Από σήμερα ξεκινά ένας δύσκολος αλλά όμορφος αγώνας. Η χώρα σηκώνει κεφάλι και εμείς σηκώνουμε τα μανίκια. Η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά, ομαδικά και με σεμνότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Το κύρος της Δημοκρατίας και των θεσμών θα αποκατασταθεί. Λάθη μπορεί να υπάρξουν αλλά δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η εργατικότητα και η απόλυτη προσήλωση στο στόχο που δεν είναι άλλος από το να κάνουμε τη ζωή για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα καλύτερη.
Έχω δεσμευτεί για λιγότερους φόρους, για πολλές επενδύσεις και καλές θέσεις εργασίας, για ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Και για ένα αποτελεσματικό κράτος που θα προσφέρει στον πολίτη ασφάλεια, αξιοπρεπή υγεία και παιδεία», σημείωσε.
«Η εθνική μας φωνή δυναμώνει στην Ευρώπη, με πρώτο στόχο τα χαμηλότερα πλεονάσματα. Η Βουλή θα δουλέψει ολόκληρο το καλοκαίρι, γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει» ανέφερε, προσθέτοντας: «Δεν ζητώ περίοδο χάριτος γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Ενωμένοι μπορούμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία».

Ο διεθνής τύπος

Στην κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα εστιάζουν πολυάριθμα δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ. Διάχυτο είναι το ερώτημα, εάν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να υλοποιήσει τις φιλόδοξες προεκλογικές υποσχέσεις του.
«Καμία έκπτωση για τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). O απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, μετά τον λανθασμένο δρόμο που είχε πάρει – όχι μόνο επί Τσίπρα – μπορεί να ελπίζει σε διέξοδο με τον Μητσοτάκη, αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και κοπιαστικός, ενώ δεν αποκλείεται να στοιχίσει περισσότερα χρήματα στους Ευρωπαίους».
Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, ο νέος πρωθυπουργός θα ζητήσει να χαλαρώσουν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια.
Τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια υπενθυμίζει και η Süddeutsche Zeitung, αναφέροντας ότι η Ελλάδα «πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%». Αυτό, σύμφωνα με την SZ, δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία.
Από την πλευρά της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt γράφει: «ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον νενομισμένο όρκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στο Ευαγγέλιο. Τον νέο πρωθυπουργό όρκισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος. Στην τελετή ορκομωσίας στο Προεδρικό Μέγαρο παραβρέθηκε η οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, η σύζυγός του Μαρέβα, τα τρία παιδιά του, οι αδερφές του και οι στενοί συνεργάτες του.
«Ο ελληνικός λαός μας έδωσε ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτήν εντολή θα την τηρήσουμε στο ακέραιο», είπε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από σήμερα ξεκινάει σκληρή δουλειά. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον περίμενε στην είσοδο ο απελθών πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε σύντομη χειραψία για τους φωτογράφους με τον Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας τον συνόδευσε στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.