ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ – Αναγκαίος ο απολογισμός για την ήττα

Πολιτική

Ξεκάθαρα υπέρ της συζήτησης για αίτια που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα, τάχθηκε από τα Γιάννενα ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
Η συζήτηση, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει με σκοπό να διασαφηνιστούν τα λάθη που έγιναν για να μην επαναληφθούν στο μέλλον, από τι στιγμή που το κόμμα είναι αντιμέτωπο και με εσωτερικές προκλήσεις.
Ακόμη αναφέρθηκε σε ένα άλλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προσέλκυση και εγγραφή φίλων και μελών του κόμματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Προφανώς περισσότερο κοντά στον αρχηγό του κόμματος ο κ. Ξανθός σημείωσε πως αποτελεί χρέος απέναντι στο κόμμα και την κοινωνία να γίνει μία σοβαρή, συλλογική συζήτηση για την αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας, τον εντοπισμό των ελλείψεων και τα λάθη που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.
«Ο Αλ. Τσίπρας είπε το 2012 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει και το 2015 και έπειτα κάναμε το καλύτερο δυνατό σε όλους τους τομείς. Πιθανότατα να υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη συνεργασία και τη διαχείριση με τον υπηρεσιακό μηχανισμό του κράτους που δυσκόλεψε την υλοποίηση των πολιτικών επιλογών. Παράλληλα όμως αναδείχθηκαν και διάφορα πεδία αντιπολιτευτικής ρητορικής, που δημιούργησαν ένα κλίμα τοξικότητας. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν κρητικό αναστοχασμό, όχι για να αυτομαστιγωθούμε αλλά για να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να ενσωματώσουμε νέες πολιτικές στη νέα πρόταση εξουσίας», ανέφερε.

«Επιβίωσε το δημόσιο σύστημα υγείας»
Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου του κ. Ξανθού αφιερώθηκε σε όλα όσα έγιναν στον τομέα της υγείας την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό να τονίζει πως το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η νίκη στη μάχη επιβίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
«Ένα σύστημα που στόχευε στην ελεύθερη πρόσβαση και καθολική κάλυψη των πολιτών από τη δημόσια υγεία χωρίς διακρίσεις. Έγινε μία τεράστια τομή στην κοινωνική και την υγειονομική πολιτική της χώρας και μάλιστα σε συνθήκες μνημονίων και λιτότητας», ανέφερε αρχικά.
Η κριτική δε θα μπορούσε να απουσιάσει από τη συνέντευξη τύπου στη νέα κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας με τον κ. Ξανθό πάντως να χρησιμοποιεί μία πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που περιλαμβάνει μία διαφορετική ατζέντα για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως η αλλαγή του νομικού καθεστώτος για τα νοσοκομεία.
«Εάν αυτές οι θέσεις εκφράζουν και την κυβέρνηση αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία θα δεχθεί μία βόμβα στα θεμέλιά της. Είχαμε χρόνια να ακούσουμε μία τόσο επιθετική γραμμή για το ΕΣΥ. Αν έστω το σκέφτονται στο υπουργείο, θα είμαστε απέναντι σε κινηματικό επίπεδο μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες», πρόσθεσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στις επισκέψεις που είχε χθες στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, όπου παρατηρούνται λειτουργικές δυσκολίες, αλλά και στη λειτουργία των ΤΟΜΥ, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να υπονομεύσει το θεσμό.