Πρόσθετοι πόροι για το ΕΣΠΑ –Έκτακτη ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ

Οικονομία

Τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης που ρωτήθηκε για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις ανακοινώσεις που έγιναν από πλευράς της κυβέρνησης ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει και νέα συζήτηση.

Επίκεντρο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού ήταν η ακρίβεια και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ενώ αμέσως μετά επικεντρώθηκαν στο ΕΣΠΑ και τις δυνατότητες που ανοίγονται στην νέα περίοδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ειδικά για το ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2014-2020 η πρόοδος υλοποίησης των περιφερειακών προγραμμάτων κρίνεται ικανοποιητική καθώς ο μέσος όρος δαπανών ανέρχεται σήμερα στο 72%, έναντι ποσοστού απορρόφησης 25% τον Ιούλιο του 2019.

Για την περίοδο 2021-2027, στα 13 περιφερειακά προγράμματα κατανέμονται αυξημένοι πόροι σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή 8.066 εκατ. ευρώ, έναντι 5.980 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το σχετικό νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το 2022 προβλέπεται αυξημένο Όριο Πληρωμών 200 εκατ. ευρώ, έναντι 160 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι δαπάνες λόγω φυσικών καταστροφών σε επίπεδο πιστώσεων δεν θα προσμετρούνται και θα δίνονται με υπερδέσμευση, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και της διαθεσιμότητας των πόρων από το ΓΛΚ.

Παράλληλα ανακοινώθηκε έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας προς τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέας συμπληρωματικής ΚΑΠ.

Το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και έρχεται να προστεθεί στην τακτική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι Περιφέρειες. Το ποσό αυτό πρόκειται να καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις: 4 εκατ. ευρώ εντός του Μαρτίου και 4 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Τηλεδιάσκεψη και με τον Γιώργο Γεωργαντά

Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε και στην τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα ενώ ο περιφερειάρχης αναμένεται να θέσει το θέμα των ΤΟΕΒ αλλά και των δανείων που έχουν πάρει οι αγρότες και τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή. «Είναι θέματα σοβαρά και θα τα θέσουμε ζητώντας λύσεις».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ