zosimaia-vivliothiki

ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – Ξεκινούν ψηφιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Νέα

Η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων στηρίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζει, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, την υλοποίηση των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας για τη σχολική χρονιά 2020 – 2021.

Σε μία δύσκολη συνθήκη για όλους και για τον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν και θα υλοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Skype, Zoom) με διαδικτυακές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Κοντά στους Γλυκήδες

Βραβείο παιδικού βιβλίου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, Αθήνα 1985 (Γυμνάσιο).
Πρόκειται για μία έκδοση της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων. Ένα εξαίρετο αφήγημα, με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τις τυπογραφικές διαδικασίες ελληνικών βιβλίων στα τέλη περίπου του 17ου αιώνα. Αναδεικνύει τη συμβολή των εκδοτών και των πνευματικών ανθρώπων της Βενετίας σε μία εποχή που το Γένος των Ελλήνων επιζητούσε την εθνική του αποκατάσταση και την πνευματική και κοινωνική αναγέννηση.

Οι μαθητές θα ακούσουν την ιστορία του Λάμπρου, του ήρωα του βιβλίου. Θα τον ακολουθήσουν σε μία διαδρομή από τα μέρη του, στη Βενετία όπου εκεί θα εργαστεί στο τυπογραφείο των Ηπειρωτών Γλυκήδων. Από το κείμενο θα αναδυθούν οι έννοιες της προσφοράς, της ευεργεσίας καθώς και η δύναμη του ανθρώπου να σταθεί και να εξελιχθεί στις συνθήκες που προκύπτουν. Αφήγηση και παιγνιώδη μάθηση, εμπέδωση με διαδικτυακά παιχνίδια (γνώσεων, μνήμης, κρυπτόλεξο).

«Τι μου λείπει;»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Νηπιαγωγείο– Δημοτικό.
Ο Μικρός Βασιλιάς των Λουλουδιών είναι μόνος. Του λείπει μια πριγκίπισσα… Σελίδα τη σελίδα, ένας κήπος ανθίζει. Ένα πολύχρωμο βιβλίο, με ιδιαίτερη εικαστική ματιά που μιλά για την αναζήτηση της ευτυχίας.

Με αφορμή το παραμύθι «Ο μικρός βασιλιάς των λουλουδιών” της Κβέτα Πατσοφσκά, (εκδόσεις καλειδοσκόπιο, 2006) οι μαθητές θα δουν τις φιγούρες του παραμυθιού να ζωντανεύουν και θα ακολουθήσουν το βασιλιά στη διαδρομή του για την αναζήτηση της πριγκίπισσας. Θα σκεφτούν τι λείπει στον καθένα και τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν αυτό που τους λείπει και να αναρτήσουν τη ζωγραφιά τους σε ταμπλό του σχολείου ή να την αφήσουν στη βιβλιοθήκη μας ή να τη στείλουν στο email [email protected] . Θα φτιάξουν το δικό τους λουλούδι από τον κήπο του βασιλιά και θα παίξουν με διαδικτυακά παιχνίδια.

«Αν η αγάπη δεν είχε λόγια»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Νηπιαγωγείο– Δημοτικό.
«Η αρπαγή της κότας…» Μία ιστορία χωρίς ΛΟΓΙΑ! Μπορεί να υπάρξει ιστορία χωρίς λόγια;
Τα πράγματα είναι πάντα όπως φαίνονται; Είμαστε ανοιχτοί στο διαφορετικό και το απρόβλεπτο; Μία αλληγορική, πολυεπίπεδη ιστορία για την υπέρβαση των στερεοτύπων (χαρακτήρων, σχέσεων, συμπεριφορών), το δικαίωμα της επιλογής αλλά και τη δύναμη της αγάπης. Με αφορμή το βιβλίο της Béatrice Rodriguez “Η αρπαγή της κότας» (Εκδόσεις Ηλίβατον, 2008), ο κάθε μαθητής θα κάνει την προσωπική του ανάγνωση με οδηγό τη φαντασία του. Δραματοποίηση, κίνηση και διαδικτυακά παιχνίδια.

Κύκλος αφηγήσεων παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους

Συνεχίζεται ο κύκλος αφηγήσεων παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους της ενότητας «Όσα τόσα κι αν γενούν, παραμύθια πάντα θ’ αρχινούν». Οι αφηγήσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πληροφορίες: Γραμματεία Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης 2651072863
(κα Λαγού Αρετή και κα Μούσιου Πολυξένη, υπεύθυνες εκπαιδευτικοί).