lockdown_apostaseis

Σε τοπικό lockdown τα Γιάννενα

Νέα

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κορωναϊού στη χώρα μας, ενώ ανησυχία προκαλεί η άνοδος των νεκρών καθώς και τα νούμερα στην Αττική, που είναι αυξημένα. Σε περιφερειακό επίπεδο, τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών έφεραν τοπικό lockdown σε Ιωάννινα και Αχαΐα.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, και ακόμη 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας. Παράλληλα το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν 15 συνολικά κρούσματα στα Γιάννενα και 1 στην Πρέβεζα. Ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 303 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20142, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες. Άκομη, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 417 θανάτους συνολικά στη χώρα. 156 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων ημερών, με εντολή του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου covid – 19 ανακοίνωσε την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στον Δ. Ιωαννιτών, όπως και στην ΠΕ Αχαΐας, με έναρξη από σήμερα Τρίτη 6 Οκτωβρίου μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:
● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
● Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε πως από σήμερα Τρίτη η Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας και οι συνοικιακές θα λειτουργούν μόνο με το 50% των παραγωγών και με απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων. Έτσι στις Λαϊκές αύριο θα πάρουν μέρος μόνο οι παραγωγοί που διατηρηθούν μονό αριθμό πάγκου.

Έκκληση του περιφερειάρχη

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης την Κυριακή από τους Λιγκιάδες, μια μέρα πριν την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα κρούσματα και κυρίως για την διασπορά ζητώντας να φορούν όλοι μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους. Ζήτησε να ακολουθήσουν οι πολίτες τις οδηγίες και την επιβολή του μίνι lockdown ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων και να ελεγχθεί η κατάσταση.

«Ανησυχώ τα μέγιστα καθώς τα κρούσματα είναι διάσπαρτα και είναι σε χώρους τέτοιους που είναι δύσκολοι. Κάνω μια έκκληση από εδώ και πέρα κυκλοφορούμε παντού με μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους. Έχουμε κρούσματα που δεν μπορούμε να τα εντοπίσουμε με την ιχνηλάτηση. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο και επικίνδυνο είναι αυτό. Οι ηλικιωμένοι να μην κυκλοφορούν και οι μικρότεροι να δείξουν σεβασμό και να φορούν και εκείνοι μάσκα για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την διασπορά» κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.