ΖΑΓΟΡΙ-Μετρά αντίστροφα για ένταξη στον κατάλογο της UNESCO

Νέα

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του φακέλου για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του φακέλου για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, του δημάρχου Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλου και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Την ικανοποίηση από πλευράς υπουργείου για την σημαντική δουλειά που ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας τα στελέχη της Ήπειρος Α.Ε, μετέφεραν τόσο ο κ. Καχριμάνης, όσο και ο κ. Σουκουβέλος. Μέρος των εργασιών παρουσιάστηκε στις αρχές Αυγούστου σε εκδήλωση που έγινε στο Τσεπέλοβο, εργασίες οι οποίες βοηθούν τα μέγιστα μέγιστα στην ολοκλήρωση του φακέλου που θα υποβληθεί προς ένταξη στα γραφεία της Unesco στο Παρίσι στις 31 Ιανουαρίου.

Το υπ. Πολιτισμού ζήτησε επιπλέον από το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου και το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου αποφάσεις στήριξης του στρατηγικού σχεδιασμού στην πορεία, που προβλέπει τη σύσταση ενός φορέα λειτουργίας, στον οποίο θα μετέχουν το υπ. Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ζαγορίου και η Ήπειρος Α.Ε.

«Η κα υπουργός εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη δουλειά της Ήπειρος Α.Ε και για τους κ.κ. Παπαϊωάννου, Σταγκίκα και την κα Κιτσάκη. Στις 31 Ιανουαρίου του 2022 θα υποβληθεί ο φάκελος προς ένταξη στην Unesco, όμως χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά από όλους μας, ώστε να δημιουργήσουμε και έναν φορέα λειτουργίας με έδρα την περιοχή του Ζαγορίου», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης και από τα νέα που μάθαμε, για την σταδιακή ολοκλήρωση του φακέλου προς ένταξη στην Unesco.

Είναι μία μακρά και δύσκολη πορεία, είμαι όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος, ότι τελικά θα τα καταφέρουμε», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος.

Ακόμη, η κα Μενδώνη κατέθεσε και την πρόταση, η οποία θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε το σύνολο των μουσείων της Ηπείρου, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε μία λίστα πιστοποιημένων και αναγνωρισμένων μουσείων από το υπ. Πολιτισμού, με διάφορες παροχές προς τους επισκέπτες.