ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – «Φρένο» στο κάπνισμα στα σχολεία

Νέα

Πρωτοβουλία προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του καπνίσματος στα σχολεία αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον Παναγιώτη Μπεχράκη, Πνευμονολόγο-Εντατικολόγο και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας και την Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγο-Εντατικολόγο του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Η επαφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου για τον εμπλουτισμό του σχολικού προγράμματος σπουδών, με στόχο τον πληρέστερο εφοδιασμό των μαθητών με απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.

Σχεδιάζονται καμπάνιες ενημέρωσης
Οι δυο ειδικοί παρουσίασαν στην υπουργό Παιδείας εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία, όπως το τετράδιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μαθαίνω να μην καπνίζω» της πρωτοβουλίας Smoke Free Greece, το οποίο στοχεύει να μεταδώσει με τρόπο εύληπτο στους μαθητές θετικά μηνύματα για τη ζωή, την υγεία, τον αθλητισμό και την καταπολέμηση της εξάρτησης του καπνού. Επιπλέον, ζήτησαν την αρωγή του υπουργείου Παιδείας στα προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών και πρόληψης κατά του καπνίσματος που διενεργούν από κοινού με ένα επιτελείο διακεκριμένων επιστημόνων.
Η κυρία Κεραμέως εξέφρασε την άποψη ότι η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, όπως ο καπνός και τα ναρκωτικά, και η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, πρέπει να ενταχθούν στις νέες θεματικές που εξετάζει το Υπουργείο και οι οποίες θα ενισχύσουν το υπάρχον σχολικό πρόγραμμα σπουδών, όπως και ο εθελοντισμός, η περιβαλλοντική προστασία, η προφύλαξη από φυσικές καταστροφές και άλλες.

Κεραμέως στο CNBC: Θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπου μίλησε τόσο για τα σχολεία όσο και για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στον τομέα της εκπαίδευσης και πως «σκοπεύει να ενισχύσει την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων της χώρας και θα επιδιώξει να καταστήσει την Ελλάδα εκπαιδευτικό κέντρο στην ΝΑ Ευρώπη».
Η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι στόχος είναι να προσφέρεται υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, προσελκύοντας και νέους από όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα θεσπιστούν ξενόγλωσσα τμήματα τόσο σε ό,τι αφορά τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ταυτόχρονα, η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε και θερινά προγράμματα σπουδών για νέους από το εξωτερικό καθώς και ενίσχυση του τομέα της εξ αποστάσεως μάθησης (distance learning).