Υπό προϋποθέσεις τα αιολικά πάρκα

Νέα

Θετικός στα αιολικά πάρκα, αλλά μόνο εφόσον δημιουργούνται σε κατάλληλες περιοχές και όχι σε περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες ή που διέπονται από αυστηρό πλαίσιο προστασίας, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το ζήτημα έχει πάρει μεγάλη έκταση το τελευταίο διάστημα μετά την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νόμου και αφορά την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή του Ανηλίου μέχρι τον Ασπροπόταμο Τρικάλων και μέχρι τα Γρεβενά και αντίστοιχα στην κορυφογραμμή του Περιστερίου. Για τα πάρκα αυτά υπάρχουν αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όμως ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας έχει δηλώσει πως δεν έχει καμία ενημέρωση για τα έργα αυτά και πως ο Δήμος Μετσόβου δεν πρόκειται να διατυπώσει θετική γνώμη.

Έτσι, ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και, όπως εξήγησε, στην περιοχή Περιστερίου, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε καν η κατασκευή μικρών δρόμων και τώρα προτείνεται η τοποθέτηση ιστών ύψους 80 μέτρων που για τη μεταφορά τους, χρειάζονται διανοίξεις δρόμων με στροφές πλάτους 15 μέτρων. «Αρχικά είχαν ζητήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 27 ΜW και τώρα το έφτασαν στα 88,5 ΜW. Είναι έγκλημα η κατασκευή του σε υψόμετρο 2100 μέτρων και κάλλιστα μπορεί να γίνει σε ύψος μέχρι 1500 μέτρα με άλλο μέγεθος και με άλλα πτερύγια», είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.

Αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο Ανηλίου για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια από τη ΡΑΕ το 2011, ο Περιφερειάρχης είπε ότι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν υπάρχει περιβαλλοντική άδεια, ενώ ο ίδιος με επιστολή του το 2014, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την κατασκευή του σε μια τεράστια έκταση που εκτείνεται στα όρια Ανηλίου και Ασπροποτάμου Τρικάλων.

«Αυτές οι ενέργειες δε δείχνουν ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τον τόπο και το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές περιοχές που μπορούν να αξιοποιηθούν για τα αιολικά πάρκα, αλλά σε αυτές, δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.