Τρέχουν οι διαδικασίες για το Πάρκο Τεχνολογίας

Νέα

Εντάχθηκε στην πρόταση του υπ. Ανάπτυξης για το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό σχεδόν 25 εκατ. ευρώ – Θετική εξέλιξη και για το κτήριο του πρώην ΠΕΔΥ

Ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται το έργο της κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας διότι, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, το υπ. Ανάπτυξης αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση της Περιφέρειας και το συμπεριέλαβε στα προτεινόμενα έργα προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως εξήγησε θα πρέπει να συνταχθεί πλέον το Τεχνικό Δελτίου του Έργου με το συνολικό του προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 24.770.088 ευρώ. Για την ανέγερση του κτηρίου θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός με τον περιφερειάρχη Ηπείρου να τονίζει, ότι το έργο θα είναι από εκείνα που θα έχουν εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση, καθώς πιέζουν για την γρήγορη ολοκλήρωση και παράδοσή του και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού που έχουν εγκατασταθεί στα Ιωάννινα (Team Viewer, P&I), αλλά και άλλες που επίσης θέλουν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. «Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο άγχος για την υλοποίηση αυτού του έργου που αφορά όλη την Ήπειρο. Επειδή μας λένε ότι έχετε στόχο να το εκτελέσετε το έργο ως εμπροσθοβαρές, μας ζητάνε να προωθήσουμε το σχέδιο του Τ.Δ.Ε. στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης», πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης, ανακοίνωσε επίσης ότι στις 6 Ιουλίου 2021 θα γίνει συνάντηση στα Ιωάννινα με τον κ. Jorg Rockenhauser (Permira), στην οποία θα παραστεί και ο κ. Philipp Deutser από την TeamViewer Greece EPE. «Τους ενδιαφέρει να δούνε τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Έχουμε κάνει αρκετή δουλειά μέχρι σήμερα από το Μάρτιο που μας έγινε η παραχώρηση των 40 στρεμμάτων, ετοιμάζουμε αρχιτεκτονικά για 15.000 τ.μ. προωθήσαμε το Masterplan και ό,τι άλλο μας ζητήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και σήμερα μας ήλθε αυτή η έγκριση», συμπλήρωσε για να καταλήξει ευχαριστώντας για τη βοήθεια που του παρείχε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Σύντομα τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ομόλογα στις χρηματαγορές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις προχρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Όπως είπε ο Επίτροπος Χαν, όλες οι δυνητικές εκδόσεις ομολόγων θα μπορούν να εγγυηθούν την εξυπηρέτηση των προχρηματοδοτήσεων ύψους 13%» (του συνολικού ποσού που δικαιούνται τα κράτη-μέλη από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). «Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι το εφικτό. Πάντα έλεγα ότι θα μπορούμε να αντλήσουμε 150 – 200 εκατ. ευρώ ετησίως», είπε ο Γ. Χαν. «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις προχρηματοδοτήσεις, με διάφορες εκδόσεις ομολόγων, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές», πρόσθεσε.
Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι αυτοί που έχουν ήδη προετοιμάσει καλά τα σχέδιά τους θα πρέπει να μείνουν ήσυχοι ότι πολύ σύντομα τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμα.

Παραχωρείται το κτήριο του ΠΕΔΥ

Από την άλλη πλευρά και σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, ότι δεν χρειάζεται άλλο εμβολιαστικό κέντρο στα Ιωάννινα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ αποφάσισε την παραχώρηση του κτηρίου του ΠΕΔΥ προς χρήση στην Περιφέρεια Ηπείρου αυστηρά για ένα χρόνο με σκοπό τη λειτουργία του ως Εμβολιαστικό Κέντρο.
Η απόφαση διαβιβάστηκε την Τρίτη στην Περιφέρεια, γεγονός που όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Καχριμάνης συνιστά μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα.
Αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε ότι οι εμβολιαστικές γραμμές θα καλύπτονται σε πρώτη φάση τουλάχιστον από υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τη βούλησή του να συνδράμει με ιατρικό προσωπικό, που θα συνδράμει εθελοντικά έχει διατυπώσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Επίσης, η 6η ΥΠΕ είναι εκείνη που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα το πλαίσιο και τον αριθμό των εμβολιαστικών γραμμών στα Ιωάννινα και εάν στις 21 υπάρχουσες θα προστεθούν και νέες στο κτήριο του ΠΕΔΥ ή εάν σε αυτό – που είναι και το πιθανότερο – θα μεταφερθούν κάποιες από τις υφιστάμενες γραμμές των δύο νοσοκομείων και του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων. Επίσης, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και ως εμβολιαστικό κέντρο αποκλειστικά για τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της J&J που θα χορηγείται και πάλι σε λίγες ημέρες και στα Ιωάννινα.