Τρέχουν για το «Εξοικονομώ» και αναμένουν το «Διατηρώ»

Νέα

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Λάμπρου για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έχουν ήδη ολοκληρωθεί πάνω από 20.000 αιτήσεις

Το ενδεχόμενο παράτασης της λήξης της προθεσμίας υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο μετά από αιτήματα που έχουν κατατεθεί κυρίως από τους μηχανικούς αλλά και από τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με τον μηχανικό και μέλος του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου Αλέξανδρο Λάμπρου, για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έχουν ήδη ολοκληρωθεί πάνω από 20.000 αιτήσεις ενώ στο πληροφοριακό σύστημα έχουν «ανοίξει» ακόμη 50.000 αιτήσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

«Πιστεύουμε το ΥΠΕΝ να αξιολογήσει το αίτημα που έχει φτάσει με πολλούς τρόπους και από πολλούς διαφορετικούς φορείς ώστε να δοθεί η σχετική παράταση και να μπορέσουν να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες χωρίς την πίεση του χρόνου», ανέφερε ο κ. Λάμπρου.

Το πρόγραμμα προβλέπει προθεσμία 50 ημερών από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου. Όλα δείχνουν ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται σε 15ημερη παράταση μέχρι τα μέσα Φλεβάρη περίπου, ώστε να προλάβουν να υποβάλλουν αίτηση και όσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά, προσφορές, επιθεωρήσεις κλπ.

Εν αναμονή του «Διατηρώ»

Στο μεταξύ, ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο στη λογική του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διάσωση από την εγκατάλειψη του διατηρητέου κτιριακού αποθέματος της χώρας και αφορά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια πολλά από τα οποία είναι ετοιμόρροπα. Το «Διατηρώ», το οποίο έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έχει περιληφθεί στις δράσεις του άξονα αστικής αναζωογόνησης, για την υλοποίηση των οποίων έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 450 εκατ. ευρώ. Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα λειτουργεί στη λογική του «Εξοικονομώ» θα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ή στους άμεσα ωφελούμενους, οι οποίοι θα μπορούν να αντλούν πόρους για έργα διατήρησης της περιουσίας τους ώστε να μην καταρρεύσει ή εγκαταλειφθεί.

Και ολίγον …Αττική οδό

Τέλος, ο κ. Λάμπρου ρωτήθηκε και για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αττική Οδό όπου εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν ενώ η ιδιωτική εταιρεία εμφανίστηκε απροετοίμαστη και ανέτοιμη να κρατήσει ανοικτό το μεγαλύτερο ιδιωτικό δρόμο που ενώνει την μια πλευρά της Αττικής με την άλλη «Δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην ατομική ευθύνη! Η εταιρεία έχει κάποιες υποχρεώσεις οι οποίες όπως φαίνεται δεν τηρήθηκαν. Είναι ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν» σημείωσε εμφατικά.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ