Τον Οκτώβριο… τα σπουδαία για τον δρόμο Ιωάννινα-Κακαβιά

Νέα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ανακοίνωση της περιφέρειας Ηπείρου αναφορικά με την «χαραμάδα φωτός» που διαφαίνεται να υπάρχει ώστε να ενταχτεί ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά στο Ταμείο Ανάπτυξης.

Η ελπίδα αυτή, είχε δημιουργηθεί από τα όσα είχε τηλεφωνικά πει στον περιφερειάρχη, ο υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Οκτώβριο για την ένταξη ή μη του έργου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης του έργου κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά στο Ταμείο Ανάπτυξης, τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει θετική βούληση του Υπουργείου Υποδομών, υπάρχει η συγκατάθεση του Πρωθυπουργού, η τελική έκβαση όμως θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικά ως προς το κυκλοφοριακό φορτίο. «Ελπίζουμε να μην υπάρχουν οι ίδιες απαιτήσεις με αυτές των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων», κατέληξε.

Τέλος, ερωτηθείς για την μελέτη κόστους – οφέλους δεδομένου ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ζητά νούμερα αναφορικά με το εάν συμφέρει ή όχι να γίνει το εκάστοτε έργο, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την ένταξη ή μη του έργου στο Ταμείο σημειώνοντας ότι από εκεί και έπειτα η μελέτη σίγουρα θα χρειαστεί επικαιροποίηση και θα το αναλάβουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σταύρος Καλογιάννης: «Το Ταμείο είναι μια δυνητική λύση»

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων και πρώην υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης. Ο κ. Καλογιάννης ξεκαθάρισε ότι οι όποιες διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ήδη διανύουμε τους τελευταίους μήνες του 2020.

Ο βουλευτής που εξαιτίας και των γνώσεών του στο Υπουργείο Υποδομών όπου και θήτευσε υπογράμμισε ότι η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν μια δυνητική λύση ενώ υπογράμμισε και εκείνος στην απάντησή του την επιμονή των Ευρωπαίων πριν διατεθούν κονδύλια για το εκάστοτε έργο να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για την ωφέλεια του έργου αυτού.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια δυνητική λύση για το έργο ως έχει», με αυτή τη σύντομη πρόταση, απάντησε για το θέμα του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά ο βουλευτής ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις. Η μελέτη κόστους- οφέλους είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το έργο. «Είναι μια δυνητική λύση. Επαναλαμβάνω, δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλο χρόνο» είπε μεταξύ άλλων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ