Τον Απρίλιο το εμβόλιο της Sanofi στην Ελλάδα

Νέα

Ποια σκευάσματα για τον κορωνοϊό αναμένονται στην Ελλάδα

Μέσα στον Απρίλιο έρχεται το εμβόλιο της Sanofi γνωστοποίησε στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η κα. Γκάγκα τόνισε πως η πρώτη παρτίδα 168.000 της Novavax θα παραληφθούν στις 21 Φεβρουαρίου και έως τα μέσα Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί συνολικά 474.000 εμβόλια.

Όσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά, όπως τόνισε. Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας κι άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορωνοϊό, προσέθεσε.

Όπως είπε η αν. υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνοντας σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.

Αυτή τη στιγμή, 90-100 παιδιά, κυρίως κάτω των 11 ετών, νοσηλεύονται με κορωνοϊό, είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σχετικά μειωμένος ήταν την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον και το 80% όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι άνω των 55 ετών. Το 30% των κρουσμάτων αφορά τα παιδιά, ενώ εννέα στα 10 παιδιά είναι ασυμπτωματικά -όπως τόνισε προσθέτοντας ότι είναι σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιά παιδιών κάτω από την ηλικία των 11 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι γύρω στα 90 με 100.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τη νέα μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα, ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν η επιτροπή έχει μπει σε συζήτηση για ελάφρυνση των μέτρων που ήδη ισχύουν, είπε ότι «η επιτροπή έχει κάνει μια πρώτη κουβέντα», αλλά απέφυγε να πει ότι είναι έτοιμη να εισηγηθεί κάποια χαλάρωση καθώς -όπως είπε- «υπάρχει αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ψηλά ενεργά κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό».