Το πρώτο βήμα για να έρθει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Νέα

Ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε η ΔΕΠΑ, την Παρασκευή, το πρωί, στο ξενοδοχείο Grand Serai με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του πρατηρίου φυσικού αερίου για οχήματα στις εγκαταστάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ.
Στην ενημερωτική ημερίδα ήταν άπαντες παρόντες καθώς με τη λειτουργία του πρατηρίου ανοίγουν νέοι δρόμοι συνεργασίας ενώ πάντα παραμένει ζωντανό το αίτημα να έρθει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο για πολλές χρήσεις μειώνοντας το κόστος.
Ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, Συντονιστής- Διευθυντής δραστηριοτήτων διακεκριμένων εταιρικών έργων της ΔΕΠΑ υπογράμμισε ότι τα μηνύματα από την λειτουργία του πρατηρίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ενώ αναφέρθηκε στις πολλαπλές δυνατότητες που δημιουργούνται για όλη την Ελλάδα.
«Όποτε η χώρα μας έχει θέμα με την ενεργειακή επάρκεια στρέφονται όλοι στη ΔΕΠΑ. Το φυσικό αέριο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα στον 21ο αιώνα σύμφωνα με την ΕΕ. Η ζήτηση αυξάνεται προκαλώντας διαρκείς εντάσεις και αυτό κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Η ΔΕΠΑ έκανε συμμαχίες και συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση με σκοπό να γίνει η χώρα ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να παίξει ρόλο στην εξωτερική πολιτική η εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΔΕΠΑ έχει πολλές δράσεις και μια εξ αυτών είναι και η σημερινή που αφορά την κίνηση των οχημάτων». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις δυνατότητες και το ενδιαφέρον που υπάρχει για όλα τα οχήματα και συνέχισε κάνοντας αναφορά σε ανθρώπους που συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού. «Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι την προσπάθεια την ξεκίνησαν λίγοι, μερικοί εξ αυτών ο κ. Οικονομίδης, αλλά και ο κ. Μουστακλής, που βοήθησαν ώστε να γίνει πραγματικότητα το πρατήριο στην πόλη».

Στόχος να αναπτυχθεί το δίκτυο πρατηρίων σε όλη τη χώρα
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στο σχέδιο που έχουν: «Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια δημιουργώντας έτσι ένα σχέδιο ανάπτυξης για την πύκνωση του δικτύου. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή! Αναπτύσσουμε τα πρατήρια. Θέλω, επίσης, να αναφέρω, ότι η ΔΕΠΑ κάνει προσπάθειες για τη διάσωση αυτού του σχεδίου, κάνοντας δωρεά τα οχήματα, όχι μόνο στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες πόλεις».
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει η Ήπειρος στο σχεδιασμό για χρήση φυσικού αερίου παντού! «Είναι το πρώτο βήμα για να έρθει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο. Εδώ είμαστε αδικημένοι συγκριτικά με άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, έβλεπα τις διαφημίσεις στην Αθήνα, που οι θερμοκρασίες είναι πάντα υψηλές και έλεγα… Γιατί αυτές οι αδικίες; Στο ίδιο κράτος; Είχαμε μια καλή συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και κάναμε αυτό το πρατήριο», είπε ο κ. Καχριμάνης αναφέροντας ότι η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνο το Αστικό ΚΤΕΛ, αλλά ότι πρέπει και οι άλλοι φορείς να κάνουν ανάλογες κινήσεις. «Ένα πρώτο βήμα αποτελούν τα 5 εκ από το ΕΣΠΑ που εμείς κρατάμε για αυτό το λόγο, για να αξιοποιηθούν για νέες τυχόν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου».

Απάντηση δυνατή για τις εξορύξεις
Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στις έρευνες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων: «Σε όλα είπαμε ναι, δεν είχαμε φοβικά σύνδρομα. Και θα το πω δυνατά αναφορικά με τις εξορύξεις ότι αυτά είναι ψέματα! Δεν έχουμε ανάγκη από όσους μας θέλουν εξαρτημένους. Η άγνοια…. δεν μπορεί να μας δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις. Εμείς οι Ηπειρώτες στήσαμε αυτό το κράτος με το κόπο μας και έχουν υποχρέωση να μας σέβονται» είπε ο κ. Καχριμάνης.
Τη σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο απερχόμενος δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Δημοτική αρχή για να βγει η Ήπειρος από την απομόνωση και τον φαύλο κύκλο. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Η Ήπειρος πρέπει να είναι προτεραιότητα. Εμείς χαιρετίζουμε τη συνεργασία, αλλά επιμένουμε να ζητάμε την επέκταση του δικτύου». Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις που αναπτύσσει ο Δήμος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να προχωρήσει το δίκτυο. «Ελπίζουμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα να είναι η αρχή για χρήση τόσο στην βιομηχανία όσο και στην καθημερινή χρήση».
Ο Φ. Βάββας μετέφερε το μήνυμα του νεοεκλεγέντα δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε θετικά για την ανάπτυξη της συνεργασίας, η οποία, όπως είπε, «ανοίγει το δρόμο και αποτελεί το πρώτο κρίσιμο βήμα για διασύνδεση με κάποιον από τους αγωγούς με οργανωμένο σχέδιο. Εμείς με επιμονή και συνέπεια θα συνεχίσουμε για να αλλάξουν οι κινητήρες των οχημάτων και να είναι πιο οικονομικοί».
Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Στέφανος Μουστακλής, αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του σε όλα όσα επετεύχθησαν. Συγκινημένος, αναφέρθηκε στα χρόνια προσπαθειών που πέρασαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ, στη λειτουργία του πρατηρίου. «Βασική αρχή  είναι η προσαρμογή στις νέες προκλήσεις προκειμένου να υπάρξει ποιότητα και πάνω απ’ όλα  οικονομία. Σας ευχαριστώ όλους» είπε φανερά ικανοποιημένος για όλα όσα επετεύχθησαν και μπήκαν σε σειρά .
Τέλος, ο διευθυντής δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, Στέφανος Οικονομίδης- ήταν από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, έκανε ανάλυση των δεδομένων και των δυνατοτήτων που ανοίγονται.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ