monada-asa

Το δρόμο του υπ. Δικαιοσύνης πήρε η επιδίκαση των 3,3 εκατ. ευρώ

Νέα

Δύο ήταν τα βασικότερα ζητήματα τα οποία απασχόλησαν το περιφερειακό συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση

Δύο ήταν τα βασικότερα ζητήματα τα οποία απασχόλησαν το περιφερειακό συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, με το ένα να αφορά στη συνεχιζόμενη αντιδικία με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, που λειτουργεί τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, αλλά και το ζήτημα της παραπομπής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό.

Ουσιαστικά, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε όσα προ ημερών είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα με την προσθήκη όμως της ενημέρωσης που όπως είπε θα κάνει στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, ώστε να ελεγχθούν οι δύο συνταξιούχοι δικαστικοί που εισηγήθηκαν θετικά στον καταλογισμό του ποσού των 3,3 εκ. ευρώ στην περιφέρεια για οφειλές προς το εργοστάσιο.

Ο περιφερειάρχης υποστήριξε πως το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, ώστε να γίνει αποδεκτή ακόμη και η θέση της εταιρείας, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ότι τα χρήματα δεν τα διεκδικεί από την περιφέρεια, αλλά από το ελληνικό δημόσιο.

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε τις αιχμές που διατύπωσε και προ ημερών για τη στάση του ΦοΣΔΑ και των δήμων της Ηπείρου, ειδικότερα ως προς τη μεταφορά του υπολείμματος, λέγοντας, ότι θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Μόλις χθες, πήραμε την απάντηση από το εργοστάσιο σε σχετικό ερώτημά μας για τις ποσότητες του υπολείμματος, που δε μπορούν να ξεπερνούν το 40% της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων. Στις μηνιαίες αναφορές όμως που παίρνουμε για τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσοστό του υπολείμματος ήταν 63,45%.

Τούς ζητήσαμε εξηγήσεις, απέφευγαν να μας απαντήσουν και κατόπιν πιέσεων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της εταιρείας προσπάθησε να μας βγάλει τρελούς, ότι οι ποσότητες δεν αφορούν δήθεν τον Δεκέμβριο, αλλά είναι το συσσωρευμένο υπόλειμμα των προηγούμενων μηνών. Δυστυχώς, κάτι βρωμάει εδώ πέρα και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι…», τόνισε.

Η παραπομπή

Όσον αφορά την παραπομπή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό για τις αποφάσεις των αναθέσεων νομικών υποθέσεων σε εξωτερικό νομικό σύμβουλο, ι περιφερειάρχης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, αναλαμβάνοντας κα την πολιτική ευθύνη ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και απαντώντας έτσι και στην αναφορά του κ. Ζάψα, που ζήτησε να υπάρξει νομική και θεσμική κάλυψη των μελών της Οικονομικής που παραπέμπονται, με την ευθύνη του περιφερειακού συμβουλίου. «Θα ήταν βαριά αμέλεια, αν δε βάζαμε δικηγόρο και θα υπήρχε δόλος αν δίναμε τα 5,5 εκ που έφτασε να ζητά η εταιρεία. Υπεύθυνος και υπόλογος είναι ο πρόεδρος της Οικον. Επιτροπής και στην πορεία θα αποδειχθεί, ότι όλα αυτά που λέγονται ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ο Γ. Ζάψας ζήτησε από τον Αλ. Καχριμάνη να παρέμβει ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στην περιφέρεια, ώστε να ασχοληθούν όλοι με τα προβλήματα και με το έργο που πρέπει να γίνει στον τρίτο κιόλας χρόνο της θητείας, ενώ η Τίνα Ζέκα ζήτησε να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο γα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Ζ. Γαλατάς από την Αριστερή Παρέμβαση.