eksoikonomo-kat-oikon

Το α’ εξάμηνο του 2021 η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ»

Νέα

Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον υπ. Περιβάλλοντος

Την ώρα που το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή από την Ήπειρο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι το επόμενο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021 με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «Για το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” εκδηλώνεται ενδιαφέρον που δεν έχει προηγούμενο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι καλύπτεται περίπου το 50% αυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο όλα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) ανακοινώνουμε ότι το επόμενο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και θα προκηρυχθεί οπωσδήποτε εντός του α’ εξαμήνου του 2021».
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίστηκε χθες με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έκλεισε στις 10.40 π.μ. Υποβλήθηκαν 4.209 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.382, δεσμεύοντας 29,4 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται γύρω στα 21.250 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.48 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.729 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.002, δεσμεύοντας τα 44,8 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.400 ευρώ.

Το υπουργείο συνιστά στους μηχανικούς να μην σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, για να διασφαλιστεί η ταχεία ανταπόκριση του συστήματος του Building Cert.
Αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Κακόγουστο αστείο η έναρξη του προγράμματος»

Ως κακόγουστο αστείο χαρακτηρίζει η ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ την έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» διότι οι πόροι εξαντλήθηκαν μέσα σε 25 λεπτά για την Ήπειρο και σε 40 λεπτά για τα νησιά του Ιονίου.
Παράλληλα επισημαίνει τις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα περισσότερα νοικοκυριά σε θέρμανση, με δεδομένο πως με την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση οι πολίτες περνούν περισσότερο χρόνο στα σπίτια τους.
«Οι εξαγγελίες, οι αναβολές και η διαφήμιση της κυβέρνησης για το νέο «εξοικονομώ» αποδείχθηκαν χυδαία κοροϊδία απέναντι στο λαό που ζει σε πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση, που του κόβουν το ρεύμα από τους φουσκωμένους λογαριασμούς για να καίει σόμπες και κλιματιστικά, που καίει ότι βρει στο τζάκι για να ζεσταθεί και στο τέλος ζει και αναπνέει σε πόλεις με αιθαλομίχλη όπως τα Γιάννενα.

Ακόμα περισσότερο όμως, το Δεκέμβριο του 2020, σε συνθήκες πανδημίας, οι καλά θερμαινόμενοι και αεριζόμενοι χώροι κατοικίας και εργασίας, προϋποθέτουν μεγάλες ενεργειακές δαπάνες. Εκατομμύρια εργαζόμενοι στην καραντίνα αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τις δαπάνες θέρμανσης.
Ωστόσο, η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού είναι τελείως αντίθετη. Το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το χώρο κατοικίας του ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες.

Η επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης είναι ελάχιστο μέτρο το οποίο δεν απευθύνεται καν στο σύνολο του λαού καθώς μεγάλο τμήμα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις άδειες και τους μηχανικούς που απαιτούνται ώστε να αποκτήσει τις προϋποθέσεις για να μπει στο πρόγραμμα «εξοικονομώ» και ακόμα κι αν το κάνει είναι ερώτημα αν θα καταφέρει να πληρώσει το μέρος της δαπάνης που του αναλογεί. Είναι ούτως ή άλλως πίσω από τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες για φτηνή θέρμανση και προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα όμως και από αυτό το πρόγραμμα, κύριος στόχος είναι να προωθηθούν νέες κερδοφόρες μπίζνες για το μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.