ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Β. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ – Ήρθε η ώρα της απόφασης

Νέα

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί θα εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Ο εισαγγελέας στην πρότασή του ζήτησε την ενοχή των οκτώ εκ των εννέα κατηγορούμενων για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση.
Την Τετάρτη, το πρωί η δίκη ξεκίνησε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που επιχείρησαν να μην καταλογιστεί η κατηγορία σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.
Όλοι τους αναφέρθηκαν στο νομικό σκέλος της υπόθεσης ενώ κατά την διάρκεια των αγορεύσεων κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες μαρτυρίες μίλησαν για περιστατικά που τα συνέδεσαν με «αστεϊσμούς» και «πλάκες» που γίνονται μεταξύ εφήβων.
Πολλοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης επικεντρώθηκαν στο νομικό πλαίσιο λέγοντας ότι είναι ασαφής ο νόμος 309 περί επικινδυνότητας ενώ παράλληλα ζήτησαν να τους εξηγηθεί τι θα μπορούσε να προκαλέσει «ένα πείραγμα» .
Οι αγορεύσεις σε γενικό πλαίσιο κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση: Αυτή της μη ύπαρξης δόλου αποδίδοντας τα 23 αυτοτελή περιστατικά σε «πλάκες» παιδιών.
Όλοι οι συνήγοροι, άλλοι περισσότερο και πιο επίμονα και άλλοι όχι, υποστήριξαν ότι τα όσα συνέβησαν στη Γαλακτοκομική Σχολή έχουν σαν αφετηρία την πλάκα… ενώ διατύπωσαν και το ερώτημα «Γιατί δεν απομακρύνθηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από τους υποτιθέμενους βασανιστές του όταν άλλαξε όροφο και δωμάτιο πάρα μόνο συνέχισε να κάνει παρέα μαζί τους».
Σε επιμέρους καταθέσεις στάθηκαν όλοι οι συνήγοροι ενώ υπήρξαν και διατυπώσεις για «ψευδομάρτυρες» αλλά και μαρτυρίες που βασίστηκαν σε φήμες που διακινούνταν από τον έναν στον άλλον.
Σε κάποιο σημείο, στην αγόρευση της πρώτης συνηγόρου, η πρόεδρος την κάλεσε να μην «πλατειάζει» ενώ αντέδρασε στην αναφορά της περί μαρτύρων που έκαναν «γύρους στα τηλεοπτικά μέσα» όταν η συνήγορος μίλησε περί αναξιοπιστίας. Η πρόεδρος απάντησε ότι πολλοί πήγαν στα τηλεοπτικά μέσα και θα πρέπει να μπουν στην ίδια λογική αξιοπιστίας τους ή μη!
Ενδιαφέρουσα και η αγόρευση έτερης συνηγόρου που είπε ότι «Πολλοί μάρτυρες δεν γνωρίζουν, λένε ανυπόστατα και αβάσιμα πράγματα, φήμες! Άρα το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί στηριζόμενο σε φήμες» αναλύοντας και εκείνη το σκεπτικό της.
Ενδιαφέρουσα και η αγόρευση του συνηγόρου που ξεκίνησε λέγοντας ότι «Ήρθαν για να πουν αλήθειες». Όπως είπε «Η άκρατη δημοσιότητα έχει συνδιαμορφώσει την άποψη και μάλιστα υπάρχουν μερικοί ψευδομάρτυρες, που άφησαν τις καριέρες τους για να γυρίσουν εδώ….» Μίλησε για μια σκιαμαχία λέγοντας ότι εάν ο παθών ήταν παρών τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα περί «πλάκας και καζούρας» επικαλούμενος και τα όσα είχε πει ο άτυχος Βαγγέλης Γιακουμάκης.
Επικεντρώνοντας στο νομικό πλαίσιο αυστηρά ρώτησε την πρόεδρο: «Τι θα εφαρμόσετε σχετικά με την θεωρία της πιθανότητας. Προσοχή στις αόριστες νομικές έννοιες. Έχετε κα. Πρόεδρε την υποχρέωση της αιτιολογίας» είπε ενώ συμπερασματικά ανέφερε πως «ό,τι συνέβη εάν συνέβη είναι εκδηλώσεις μεταξύ εφήβων που έχουν μειωμένη την απαξία» ενώ μίλησε και για συναίνεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη καθώς για δυο ολόκληρα χρόνια δεν κίνησε καμία διαδικασία ουσιαστικής υπεράσπισης του εαυτού του».
Οι αγορεύσεις ολοκληρώθηκαν αργά το μεσημέρι και η απόφαση θα εκδοθεί την Παρασκευή, στις 10 το πρωί.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγορεύσεων παρούσα η οικογένεια του Βαγγέλη. Η μητέρα του Μαρία με δάκρυα στα μάτια αλλά και ο πατέρας του Ανδρέας άκουγαν όλα όσα ειπώθηκαν αναμένοντας πια την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων.
Αμέσως μετά το τέλος των αγορεύσεων ο Τάκης Μπούκας εκ μέρους της οικογένειας Γιακουμάκη αλλά και ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κοκοσάλης έκαναν δηλώσεις.
«Επιτέλους η δίκη φτάνει στο τέλος για να ησυχάσει και η οικογένεια. Όποια και αν είναι η απόφαση θα είναι σεβαστή αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ο πόνος αυτών των ανθρώπων, από τα όσα ακούνε, είναι στο κατακόρυφο», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Μπούκας. Σε ερώτηση τι προσδοκούν απάντησε πως: «η οικογένεια δεν μεταλλάχτηκε σε κυνηγούς κεφαλών… Είναι άνθρωποι που σέβονται τους πάντες. Περιμένουν από τον δικαστή να τους πει τι συνέβαινε στο παιδί τους. Την άποψή τους την έχουν αλλά περιμένουν να ακούσουν την άποψη του δικαστηρίου».
Με τη σειρά του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κοκοσάλης σημείωσε: «Μετά από μια εξαντλητική αλλά πολυετή διαδικασία φτάσαμε στο τέλος αναμένουμε την απόφαση. Η υπερασπιστική ομάδα θεωρεί ότι η πλειοψηφία των πραγματικών περιστατικών είναι φήμες και δεν έχουν καμία σχέση με τη Γαλακτοκομική. Φήμες και αήθεις διηγήσεις. Οι κατηγορούμενοι τίμησαν την μνήμη του Βαγγέλη έστω και με την απουσία τους και ο νοών νοείτω. Ο λόγος που δεν ήρθαν ήταν για να μην υπάρξει καμία ένταση και να συνεχιστεί σοβαρά και στιβαρά η διαδικασία. Θεωρούμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της. Θεωρούμε ότι πολλές πράξεις του κατηγορητηρίου θα καταπέσουν. Εδραία επιθυμία να επικρατήσουν οι ήμερες φωνές και να μην επικρατήσει η λογική του δεύτερου βαθμού».