Τι αλλάζει στις λέσχες φιλάθλων -Όσα προβλέπονται

Νέα

Για το νέο πλαίσιο που δρομολογείται για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων μίλησε ο γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς

Στη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη και με αφορμή τα αυστηρά μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ο κ. Μαυρωτάς εξήγησε ότι «ξ Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς κύρωση Διεθνείς Συνθήκες που δεν είχαν κυρωθεί στο παρελθόν, όπως η Σύμβαση Μακολέν για τους χειραγωγημένους αγώνες και η Σύμβαση Σεντ Ντενί για την ασφάλεια στα γήπεδα, που έρχεται προς κύρωση επίσης».

Η διαδικασία

Όπως είπε, με τις διατάξεις του Ν. 4809, τον περασμένο Ιούνιο, «μπήκε μία τάξη στις Λέσχες φιλάθλων».

Τα βήματα είναι τα εξής:

  • η λέσχη αιτείται βεβαίωση υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
  • με αυτή τη βεβαίωση σπεύδει στην Αστυνομία, απ’ όπου λαμβάνεται τη νόμιμη άδεια λειτουργίας
  • η Αστυνομία αποκτά τη δυνατότητα να «χαρτογραφήσει» τις νόμιμες λέσχες

Παράλληλα, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε: «Η αυστηροποίηση του πλαισίου έχει να κάνει με την διαφάνεια λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας υγιής φίλαθλος που να φοβάται κάτι από αυτό. Εκείνοι που παίζουν και άλλους “ρόλους”, που περιλαμβάνουν πρακτικές επιβολής, τρομοκράτησης, προστασίας και λοιπά, αυτοί πρέπει να κοπούν και όχι οι υγιείς φίλαθλοι που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο να υποστηρίζουν την ομάδα τους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση επειδή “πονάει το κεφάλι να κόψουμε το κεφάλι”, δηλαδή δεν είναι στόχος μας επειδή υπάρχουν παράνομες Λέσχες να τις κλείσουμε όλες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε όσους δεν ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες. Να τους κλείνουμε αυτούς όλους οριστικά χωρίς να αφήνουμε παραφυάδες».

Ερωτηθείς για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν οι λέσχες αφού υπάρχουν ήδη τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, ο γ.γ. Αθλητισμού επισήμανε: «Δεν μπορούμε να είμαστε με το “πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι”. Επειδή έχουμε τις λέσχες που είναι παράνομες, δεν μπορούμε να τις κλείσουμε όλες. Να κλείσουμε αυτούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες».