Τι αλλάζει για το 8ωρο εργασίας με το νέο νομοσχέδιο

Νέα

Θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας προανήγγειλε ο υπ. Εργασίας

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και στις αλλαγές που αυτό θα φέρει στην καθημερινότητα των εργαζόμενων αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε απαντήσεις για το τι θα σημάνουν οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το 8ωρο των εργαζόμενων, ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο ανέφερε: «Γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες».

Για το 8ωρο

Οσον αφορά στο εργασιακό 8ωρο σημείωσε πως η συζήτηση γίνεται με αφορμή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας: «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας». Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως απαγορεύεται να συμβεί κάτι τέτοιο αν ο εργαζόμενος δεν το επιθυμεί.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες», σημείωσε.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Αναφερόμενος στη νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα ξεκινήσει να τίθεται σε ισχύ στις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και στις μικρότερες, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως θεσπίζεται για να ελέγχει την χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων και θα καταγράφει τις υπερωρίες, προκειμένου αυτές να πληρώνονται στον εργαζόμενο.

Για τις γονικές άδειες σημείωσε πως για πρώτη φορά θα θεσπίζεται άδεια πατρότητος για διάστημα 14 ημερών. Σχετικά με την τηλεργασία, ανέφερε πως το νομοσχέδιο προβλέπει ρύθμιση για την τηλεργασία, η οποία προβλέπει πως την υποχρέωση του εργοδότη να πληρώνει για τον εξοπλισμό του εργαζόμενου, τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων (GDPR), αλλά και το δικαίωμα αποσύνδεσης. «Θα ορίζεται ρητά ότι από ένα σημείο και πέρα, που ισχύει με βάση τη συμφωνία των συνδικάτων και των εργοδοτών, ο εργαζόμενος θα αγνοεί e-mails κλπ», ανέφερε.