Θύματα κλοπής τα μελίσσια ολοένα και συχνότερα

Νέα

Σχέδιο για δημιουργία ειδικής τράπεζας δεδομένων και τοποθέτηση GPS

Πληθαίνουν οι κλοπές μελισσοσμηνών τόσο στα Γιάννενα όσο και σε όλη τη χώρα με τελευταία περίπτωση την κλοπή 70 κυψελών τη Τετάρτη στην περιοχή της Καλαμάτας από άγνωστους δράστες.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων ένα από τα τελευταία περιστατικά «πλήγωσε» το Τμήμα Μελισσοκομίας του δημόσιου ΙΕΚ που σε μία νύχτα είδε να εξαφανίζονται 10 μελισσοσμήνη που χρησιμοποιούνταν για τα μαθήματα στους σπουδαστές σε έκταση της Βελλάς στο δήμο Πωγωνίου.
Κλοπές επίσης καταγράφονται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, σε περιοχές όπως Λογγάδες, Κατσικάς, Ανατολή και αλλού.

Για ένα κόστος που δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα, σε κάποιες δε περιπτώσεις είναι αδύνατο, έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο ITV ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «Ο Αρισταίος» Αναστάσιος Ποντίκης.
Απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους μελισσοκόμους αφενός να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για τα μελισσοσμήνη τους και αφετέρου όταν προκύπτει ζήτημα κλοπής, να απευθύνονται και στον σύλλογο αλλά και στην αστυνομία, δηλώνοντας την κλοπή.

Ο τρόπος αντιμετώπισης, που σχεδιάζει ωστόσο ο σύλλογος να προτείνει και να προχωρήσει στην υλοποίησή του, είναι σε συνεργασία με κάποια ιδιωτική εταιρεία να δημιουργηθεί μία τράπεζα δεδομένων με ξεχωριστό κωδικό για κάθε μελισσοσμήνος, ώστε σε περίπτωση απώλειας να εντοπίζεται εύκολα, παράλληλα και με τη χρήση δορυφορικού συστήματος (GPS).

Χωρίς ενίσχυση οι μελισσοκόμοι

Πάντως, οι μελισσοκόμοι της χώρας περιμένουν την ικανοποίηση αιτημάτων προς τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών αντίστοιχα, για την ελάχιστη οικονομική ενίσχυση, λόγω της ζημίας που έχουν υποστεί την περίοδο της πανδημίας.

«Είμαστε ο μοναδικός κλάδος στον πρωτογενή τομέα που δεν έχει λάβει την παραμικρή ενίσχυση, έστω κι αν αυτό έχει να κάνει με ένα υποτυπώδες ποσό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει ούτε τη ζημία, ούτε και τις ανάγκες που υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Ποντίκης.