lockdown_lianemporio

Θέμα ημερών το πλάνο για το λιανεμπόριο

Νέα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν μετακινήσεις για επανένωση οικογενειών 

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, όπως ανέφερε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος πρόσθεσε ότι «με κάποια επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να μετακινείται από δήμο σε δήμο».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε πως στην περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, πρώτον γιατί το ωράριο μπορεί να είναι διευρυμένο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κι έπειτα γιατί μετά το κλείσιμο των καταστημάτων απαιτείται ένας εύλογος χρόνος για να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε επίσης ότι κλειστά θα παραμείνουν έως τις 7 Ιανουαρίου και τα καφέ, τα οποία, όπως τόνισε, δεν αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από το σύνολο της εστίασης. Εξήγησε ότι αυτό περιλαμβάνεται στο πλέγμα των αποφάσεων για το τι δεν πρέπει να ανοίξει, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς, όπως τόνισε, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό παρά τον ένα μήνα καραντίνας και αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ευελιξία στις μετακινήσεις για την επανένωση οικογενειών 

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να μην επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο με υψηλότερη κινητικότητα, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα υπάρχει μια ευελιξία στην περίοδο των γιορτών για την επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές, αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα.

«Το βασικό μας πρόβλημα για τη διασπορά του ιού είναι η κινητικότητα. Ας την περιορίσουμε λίγο. Έχουμε δει ότι στο δεύτερο lockdown, παρά τα μέτρα που είναι σχεδόν τα ίδια μετά το κλείσιμο των σχολείων, η κινητικότητα παραμένει 20% πιο υψηλή από το πρώτο lockdown και αυτό δικαιολογεί τα αυξημένα κρούσματα», σημείωσε.

Καραντίνα για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Όσον αφορά εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως πέραν των υποχρεωτικών τεστ θα πρέπει να παραμείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για ένα μέτρο που κυρίως πρέπει να αποτρέψει τον χειμερινό τουρισμό από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Πρόσθεσε πως ενώ είναι κλειστά τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα είναι κάπως υπερβολικό να φύγει κάποιος που έχει τη δυνατότητα και να πάει στην Αυστρία ή την Ελβετία.
«Κυρίως είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι φέτος είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα, είναι διαφορετικό δυστυχώς όλο το 2020, ας ακολουθήσουμε και αυτόν τον τελευταίο μήνα τις συστάσεις των ειδικών και ας αποφύγουμε τις υπερβολικές μετακινήσεις» υπογράμμισε.
Ξεχωριστά θα εξεταστεί το θέμα για την παραμονή και ανήμερα των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Μπορούμε ως κοινωνία να συνδυάζουμε την ευελιξία με την προσοχή», τόνισε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μη χαλαρώσουμε. Είπε επίσης πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους ιερούς ναούς.

Για τα τεστ και την τιμή τους

«Το θέμα των τιμών έχει να κάνει με τον κόστος του τεστ και όχι με την παρεχόμενη υπηρεσία. Μετά από συζητήσεις που έγιναν από τα αρμόδια υπουργεία με τα εργαστήρια, ιδίως τα μικρότερα εξ αυτών, αποφασίστηκε να υπάρξει μία εύλογη αμοιβή και για την ιατρική υπηρεσία», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Λόγω της επιβολής της διατίμησης τις προηγούμενες μέρες χρειάστηκε να γίνει μια προσαρμογή γιατί υπάρχει ένα πλέγμα, αφού δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία και τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και τα ιδιωτικά εργαστήρια, εξήγησε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας πως εκεί υπήρξε μία κάμψη που ελπίζει να διορθωθεί και να έχουμε ξανά πάνω από 30.000 τεστ την ημέρα.

Για την καταβολή επιδομάτων στις 31 Δεκεμβρίου

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει η καταβολή νωρίτερα κατ’ απαίτηση των δικαιούχων που θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους αυτά τα χρήματα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως γίνεται προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία και το οικονομικό επιτελείο και εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, όπως έγινε και με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ώστε η καταβολή να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό δεν είναι πάντα τεχνικά εφικτό. «Καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί για να μη δημιουργούνται προσδοκίες και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν», τόνισε.

Με sms τα ραντεβού για τον εμβολιασμό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι είναι τεράστια η προετοιμασία για τον μαζικό εμβολιασμό, αφού είναι κάτι πρωτοφανές γιατί δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο για τόσο εκτεταμένο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό που θα εξαρτηθεί από την παραλαβή των εμβολίων και την πρώτη εκκίνηση της διαδικασίας. Αυτή είναι πολύ κρίσιμη φάση», τόνισε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει από την πρώτη παραλαβή μέχρι να βρει το σύστημα το ρυθμό του να είναι όλοι από πάνω για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το Υπουργείο Υγείας. Είναι μία πολύ σύνθεση άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού. Ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.
850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού.

Ο πολίτης θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διερευνούν πώς ο πολίτης θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο, ένα φυσικά το επιθυμεί.

«Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.
Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες», ανέφερε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Αποκλιμάκωση στα κρούσματα αλλά όχι στους θανάτους

Στο μεταξύ, 1382 νέα κρούσματα του κορωναϊού στη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 118045, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες. 5022 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 32079 (27.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 579 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 680 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, καταγράφηκαν 102 ακόμα θάνατοι, και έτσι ο αριθμός συνολικά στη χώρα ανέρχεται σε 3194. 1268 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ως προς την κατανομή, η Αττική ξεπέρασε και πάλι τις τρεις εκατοντάδες σε ημερήσια κρούσματα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην γεωγραφική κατανομή των 1382 νέων κρουσμάτων την Τρίτη. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, ενώ σε καμία άλλη περιφέρεια της επικράτειας ο αριθμός των κρουσμάτων δεν ξεπερνά αλλά ούτε καν πλησιάζει τα εκατό. Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας και 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.