ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ-«Εμβολιαζόμαστε για την εποχική γρίπη»

Νέα

Να θωρακιστεί ο πληθυσμός και για την εποχική γρίπη συνιστά ο ιατρικός κόσμος

Να θωρακιστεί ο πληθυσμός και για την εποχική γρίπη συνιστά ο ιατρικός κόσμος ενώ ήδη στα φαρμακεία βρίσκονται τα εμβόλια. Οι γιατροί συνιστούν στους πολίτες να εμβολιαστούν τόσο για την γρίπη όσο φυσικά και για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα φέτος οι γιατροί συνιστούν στους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί καθώς φοβούνται τις μεταλλάξεις και φυσικά την γρίπη. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων υγιεινής φαίνεται ότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην μείωση των κρουσμάτων από άλλες ιώσεις.

Στο μεταξύ, στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια. Έχουν ήδη παραληφθεί 1,7 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή εκτός κάποιων ειδικών περιπτώσεων όπου θα γίνεται χειρόγραφη συνταγογράφηση και αυτές είναι:

Α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

Γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή μέσα – μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Κάνουμε τα εμβόλια»

Ο πνευμονολόγος και μέλος του Συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων κ. Θανάσης Κωστούλας εξήγησε ότι με την χρήση των μασκών μειώθηκαν και τα κρούσματα της γρίπης ωστόσο καλό θα ήταν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο προκειμένου να θωρακιστούν το ίδιο μπορούν να κάνουν και με το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκο. «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό προκειμένου να τον προστατευτούμε από τις ιώσεις και την νόσηση» είπε ο κ. Κωστούλας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ