panepistimio-ioanninon-apopsi

Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους

Νέα

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ – 3.412 νέους φοιτητές υποδέχεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, τόσο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όσο και για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.
Συνολικά 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 92.090 υποψήφιους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368). Το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20. Το 2021 η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.

3.412 νέοι φοιτητές στα Γιάννενα…

Στο μεταξύ, 3.412 νέοι φοιτητές εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αφήνοντας κενές τουλάχιστον χίλιες θέσεις καθώς ο αριθμός εισακτέων που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο από το Υπουργείο ήταν 4.626.
Τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – κυρίως οι υψηλόβαθμες σχολές, δεν επηρεάστηκαν. Σοβαρά προβλήματα με τον αριθμό των εισακτέων αντιμετωπίζουν οι σχολές: Γεωπονία Άρτας (17 για 180 θέσεις), Λογιστική Πρέβεζας (40 για 229 θέσεις) και Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (87 για 122 θέσεις) ενώ και το Ιστορικό Αρχαιολογικό, δεν καλύπτει όλες τις θέσεις με εισακτέους-ες.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστας Καμπουράκης συνεχάρη δημόσια όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των βάσεων έγινε και με τον «παραδοσιακό» τρόπο ανάρτησης στα σχολεία αλλά και με γραπτό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των υποψήφιων.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ήδη έχει προχωρήσει καθώς δεκάδες αναπληρωτές ενημερώθηκαν με μήνυμα τόσο για την πρόσληψη όσο και για το σχολείο που θα παρουσιαστούν.
«Είναι μια κατάκτηση της εκπαίδευσης συνολικά καθώς με τις δυσκολίες του προηγούμενου διαστήματος κάναμε άλματα στην ψηφιακή εποχή της εκπαίδευσης» συμπλήρωσε ο κ. Καμπουράκης.

Εγγραφές επιτυχόντων για τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ

Κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων επιλογής υποψηφίων για τα Δημόσια ΙΕΚ, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλούνται οι επιτυχόντες υποψήφιοι σε ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, που υπέβαλλαν παράλληλο μηχανογραφικό να προσέλθουν από την Πέμπτη 02/09/2021 έως και την Παρασκευή 10/09/2021 από 9:00 έως 14:00, στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ για να υποβάλλουν Αίτηση Εγγραφής.

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ βρίσκονται στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr. Όσοι επιτυχόντες δεν προσέλθουν εντός της καθορισμένης προθεσμίας, αυτόματα θα θεωρηθούν ότι δεν επιθυμούν να εγγραφούν.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για εγγραφή:
-Φωτοαντίγραφο του Τίτλου Σπουδών εγγραφής τους (Απολυτήριο Λυκείου, Πτυχίο ΤΕΕ Β΄Κύκλου)
-Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους
-Βεβαίωση ΑΜΚΑ
-Τα αποδεικτικά όλων των υπολοίπων δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων τους (κοινωνικά κριτήρια, εργασιακή εμπειρία )
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ΑΕΙ και Δημόσιο ΙΕΚ.

Συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο Ζίτσας

Μετά την ανακοίνωση, από το Υπουργείο Παιδείας, των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των μαθητών που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε γραπτό μήνυμά του αναφέρει τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων του Δήμου Ζίτσας, αλλά και σε όλα τα Ηπειρωτόπουλα που κατάφεραν με σκληρή και επίπονη προσπάθεια, κάτω από δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, να πετύχουν την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εύχομαι το νέο ταξίδι της ζωής τους, που ξεκινά από εδώ και στο εξής, να είναι καλότυχο και δημιουργικό.
Θέλω να συγχαρώ επίσης, τόσο τους γονείς, όσο και τους εκπαιδευτικούς που στάθηκαν πολύτιμοι συμπαραστάτες στον αγώνα των μαθητών, προσφέροντας τους την απαιτούμενη υλική και ηθική υποστήριξη, σε μια τόσο ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία.

Όμως και εκείνοι που φέτος δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προσπάθεια και ο αγώνας δεν σταματούν στη πρώτη δυσκολία. Η καταξίωση απαιτεί καθημερινή προσπάθεια αρκεί να υπάρχουν φιλοδοξίες, οράματα και στόχοι που μπορούν να κατακτηθούν από κάθε μετερίζι.
Σε όλους λοιπόν, επιτυχόντες και μη, εύχομαι να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, ο καθένας από τη δική του αφετηρία. Καλή τύχη σε όλους.»
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ