Τα αιολικά πάρκα πηγαίνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Νέα

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα της κατασκευής των αιολικών πάρκων στην Ήπειρο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς, όπως είπε, κανείς δεν γνωρίζει τι θα προκύψει στο μέλλον.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έγινε νωρίτερα το ίδιο πρωί, κατά την οποία υπήρξε συμφωνία να γίνει εκτεταμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο κ. Καχριμάνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας, ότι οι τοπικές κοινωνίες, όπως εκπροσωπούνται από τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αποκτήσουν ενεργό ρόλο και λόγο στον σχεδιασμό που αντίκειται σε πρωτοβουλίες και έναν σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικά για τους ορεινούς όγκους της Ηπείρου.

«Δυστυχώς, το χωροταξικό σχέδιο του 2010, δεν έβαλε προδιαγραφές, οι ιδιώτες με βάση τη δυναμική των ανέμων, έβγαζαν άδειες από τη ΡΑΕ και οι τελευταίοι που το μαθαίνουν είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφέρειες που απλά γνωμοδοτούν και δεν είναι αποφασιστικά όργανα. Έχουμε υποχρέωση μέσα από την ταυτότητα του τόπου και τις διάφορες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στο ορεινό της Ηπείρου, να πούμε που μπορούν, αν μπορούν, ποιες μπορούν και σε τι υψόμετρο μπορούν να γίνουν. Αν έχουν άλλες πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, όπως είναι τα ορεινά μονοπάτια, τα βοσκοτόπια, να δούμε πως και τι μπορεί να γίνει. Βάζοντας μια γενικότερη προδιαγραφή στο τι θέλουμε στα βουνά μας, τότε θα μπορούμε να αποφασίζουμε κατά περίπτωση, γιατί πιστεύω ότι θα έλθουν πολλές προτάσεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Υπενθυμίζεται πως η περιφερειακή αρχή με τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη πριν από δύο περίπου εβδομάδες «έδειξε» την αρνητική της διάθεση να συνηγορήσει ή να γνωμοδοτήσει θετικά στις προτάσεις αυτές, που έχουν πάρει όμως ήδη την άδεια από την ΡΑΕ.

Απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης για τη Νιάρχου

Αξίζει να σημειωθεί, από την άλλη πλευρά, πως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε υποβληθεί για την κατασκευή της οδού Νιάρχου. Η ακύρωση αφορά όλους τους προβληθέντες λόγους και την αίτηση στο σύνολό της. Με την απόφαση αυτή, η διαδικασία για την κατασκευή της οδού Νιάρχου, που έχει ήδη ξεκινήσει από το απαλλοτριωθέν τμήμα εντός του στρατοπέδου Βελισσαρίου απεμπλέκεται από τυχόν χρονοβόρες διαδικασίες και συνεχίζεται απρόσκοπτα.