Συνεχίζεται η λειτουργία της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Νέα

Δεν θα σταματήσει τη λειτουργία της η εταιρεία Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης η οποία σχεδιαζόταν κατά την προεκλογική περίοδο να κλείσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η Μητρόπολη Ιωαννίνων αντέδρασε διότι, αν και δεν έχει θεσμικό ρόλο, συνεργάζεται με την εταιρεία για το Πάρκο Ανακύκλωσης και σε αυτό το πλαίσιο επιτεύχθηκαν δύο ρεκόρ Γκίνες τους προηγούμενους μήνες στην ανακύκλωση πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος μιλώντας στο ITV αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον πρώην υπουργό κ. Φάμελλο κάνοντας λόγο για μείζον ηθικό ζήτημα που θα δημιουργούνταν εάν η Μητρόπολη είχε συγκατατεθεί στην πρόθεση του υπουργείου.
«Ο κ. Φάμελλος μου είπε ότι ακόμη και να κλείσει η εταιρεία, η δική μας δραστηριότητα θα συνεχιζόταν κανονικά. Όμως εγώ είμαι Επίσκοπος και υπάρχει ένα ηθικό θέμα. Πώς μπορώ να δώσω τη συγκατάθεσή μου να κλείσει μία εταιρεία με την οποία κιόλας συνεργάζομαι, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους;».
Το σχέδιο τελικά δεν προχώρησε και η Μητρόπολη Ιωαννίνων προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η ανέγερση του Σχολείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στον ίδιο χώρο, ενώ ήδη άλλες τρεις Μητροπόλεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να λειτουργήσουν αντίστοιχους χώρους.
Πρόκειται για τις Μητροπόλεις Άρτας, Σταγών και Αλεξανδρούπολης. «Αυτό που πρέπει όμως να κάνουμε, είναι να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες κληρικούς και εθελοντές πολίτες που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την προσπάθεια. Η ανακύκλωση 3,5 εκ. μπουκαλιών έδωσε τη δυνατότητα στα συσσίτια των ενοριών και του Γηροκομείου να εξασφαλίσουν τρόφιμα ύψους 103.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

Επαρκής ο χώρος στα κοιμητήρια

Η ανεπάρκεια χώρων ταφής στο μεταξύ στα κοιμητήρια της χώρας, ειδικά στα δημόσια έχει απασχολήσει και την τοπική κοινωνία με το δήμο Ιωαννιτών εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια να αναζητά τρόπο για να χωροθετήσει ένα νέο κοιμητήριο στην περιοχή Κατσικά.
Ο κ. Μάξιμος υπενθύμισε ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην εκκλησία αλλά στην αυτοδιοίκηση προσθέτοντας ότι τα προβλήματα δημιουργούνται κατά κύριο λόγο στα δημόσια κοιμητήρια των μεγάλων αστικών κέντρων.
Ερωτηθείς τέλος για το εάν η εκκλησία ασχολείται εμμέσως με το ζήτημα, αφού έχει προκύψει και το θέμα των αποτεφρωτηρίων σημείωσε πως η εμπλοκή της εκκλησίας αφορά μόνο την μη χωροθέτηση και λειτουργία τέτοιων μονάδων εντός ή δίπλα στα δημόσια κοιμητήρια.