Συμβουλές για να προστατεύσετε τα φυτά σας από τον πάγο

Νέα

Να προσέξουν και να προφυλάξουν τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου συστήνει ο Σύλλογος ιδιοκτητών καταστημάτων Αγροεφοδίων

Να προσέξουν και να προφυλάξουν τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου συστήνει ο Σύλλογος ιδιοκτητών καταστημάτων Αγροεφοδίων, με το κρύο να προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καταστημάτων Αγροεφοδίων κ. Παπαγεωργίου ρωτήθηκε για τα προβλήματα που προκαλεί η παγωνιά αλλά και για όσα μπορούμε να κάνουμε από τη μεριά μας, για να προφυλάξουμε τα αγαπημένα μας φυτά και τα δέντρα.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα της χειμωνιάτικης κακοκαιρίας είναι καταστρεπτικά για τα φυτά και τις καλλιέργειες. Μη αναστρέψιμες ζημιές που προκαλούνται τον χειμώνα είναι οι σπασμένοι βλαστοί και τα κλαδιά, το πάγωμα των ριζών, μέχρι που τα φυτά ξεραίνονται ή καταστρέφεται ολοσχερώς.

Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά και τα νεαρά καρποφόρα δέντρα. Επίσης, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται σε φυτά που έχουμε σε γλάστρες ή φυτά που έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα και δε διαθέτουν ισχυρό ριζικό σύστημα.

Αρκετά φυτά που έχουμε στο βορινό μπαλκόνι μας βρίσκονται εκτεθειμένα στην κακοκαιρία και στους δυνατούς ανέμους. Φροντίζουμε λοιπόν να τα μεταφέρουμε άμεσα», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Προσοχή θέλουν φυσικά και τα φυτά που είναι εντός σπιτιού. «Τα φυτά που μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, τα τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος, μακριά θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι που μπορούν να προκαλέσουν κιτρινίσματα και ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων τους» επεσήμανε ενώ συνέχισε λέγοντας «Την περίοδο του χειμώνα, μπορούμε να σκεπάσουμε τα καλλωπιστικά φυτά ή νεαρά καρποφόρα δέντρα που είναι φυτεμένα σε γλάστρα με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και αντιπαγετικά υφάσματα που προμηθευόμαστε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.  Μέσα στο χειμώνα, και ειδικά σε συνθήκες κακοκαιρίας, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας και ιδιαίτερα λιπάσματα αζώτου. Επίσης, αποφεύγουμε να τα κλαδεύουμε και να αφαιρούμε τα λουλούδια τους πριν τον παγετό για να μην ενθαρρύνουμε την έναρξη νέας βλάστησης μέσα στο χειμώνα.

Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα για να ψεκάσουμε τα φυτά για προστασία από την παγωνιά και τις δυσμενείς συνθήκες. Ψεκάζουμε τα φυτά με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών ή με βιολογικό μίγμα ιχνοστοιχείων και αμινοξέων πριν από την κακοκαιρία για να τα τονώσουμε πριν πέσει η παγωνιά, το χιόνι» κατέληξε καλώντας τους πολίτες να εμπιστεύονται ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και να ζητούν εξειδικευμένες συμβουλές.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ