Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και από τους Λογιστές

Νέα

Μέχρι και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση  για την οικονομική ενίσχυση του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π..

Υπογραμμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών-Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν δικαιούνται να αιτηθούν:

α) Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού του 2022 ως εξαρτώμενα μέλη ή ως φιλοξενούμενοι

β) Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το

φορολογικό έτος 2022.

δ) Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής

  1. Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται από σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. Λόγω της παράτασης της υποβολής φορολογικών δηλώσεων που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών η έναρξη του διαστήματος υποβολής αίτησης ενδέχεται να διαφοροποιείται ελαφρώς. Σε κάθε περίπτωση, τελική ημερομηνία υποβολής αίτησης είναι η Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Εξαίρεση αποτελούν οι δικαιούχοι του προηγούμενου Market Pass για τους οποίους δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Το σύστημα θα εντοπίσει μέσω εσωτερικής αυτεπάγγελτης διαδικασίας και θα πιστώσει το ποσό στο μέσο που είχαν επιλέξει και παλιότερα (τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα). Ωστόσο, αν για οποιοδήποτε λόγο, θέλει κανείς να διορθώσει τα στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού του ή να αλλάξει μέσο στο οποίο θα πιστωθεί η ενίσχυση (π.χ. από τραπεζικό λογαριασμό να επιλέξει ψηφιακή χρεωστική κάρτα και το αντίστροφο), τότε πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα αυστηρά στο διάστημα μεταξύ Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2023 και Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023. Υπογραμμίζεται ότι, εάν δεν προβεί σε κάποια αίτηση μεταβολής στοιχείων ή αλλαγής επιλογής εντός της παραπάνω προθεσμίας, η ενίσχυση δεν χάνεται και θα πιστωθεί κανονικά στις επιλογές που ίσχυαν για το προηγούμενο Market Pass.

Κάλεσμα για στήριξη στους πλημμυροπαθείς

Τέλος, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και χρηματικού ποσού για τους πλημμυροπαθείς. Όσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης, είναι καλό να εστιάσουμε κυρίως σε είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριότητας και απολύμανσης, εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Χρηματικό ποσό μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας, το οποίο θα κατατεθεί σε λογαριασμό της ΠΟΦΕΕ για να συνδράμουμε στην προσπάθεια που ήδη κάνει η ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα τις πρώτες κιόλας μέρες έχει στείλει στους πλημμυροπαθείς ένα φορτηγό με εμφιαλωμένο νερό και συνεχίζετε η βοήθεια μέσω των χρημάτων που καταβάλουν οι ενώσεις.

Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και Τρίτη 19 Οκτωβρίου από τις 6:00μμ έως 9:00μμ στην Αραβαντινού 5Ε , θα βρίσκονται μέλη του ΔΣ για την παραλαβή των ειδών πρώτης ανάγκης και των χρηματικών ποσών.

Στο μεταξύ, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων συνεχίζει την προσπάθεια διεξαγωγής ημερίδων σχετικά με το επάγγελμα μας. Η ημερίδα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 11 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 στην αίθουσα του εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στην Αραβαντινού 5Ε, είναι ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη ως θέμα αλλά πολύ αναγκαία για εμάς τους ίδιους ως άνθρωποι, επαγγελματίες και λογιστές.  Το θέμα της ημερίδα είναι « Εργασιακό στρες φοροτεχνικών». Η εισηγήτρια της ημερίδας είναι η Κατερίνα Γεωργαντά, Επίκουρη Καθηγήτρια Οργάνωσης Ψυχολογίας του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα πραγματοποιηθεί τοποθέτηση πάνω στα εξής θέματα:

– Τι είναι το εργασιακό στρες

– Χρόνιο στρες και επαγγελματική εξουθένωση

– Πηγές εργασιακού στρες

– Προειδοποιητικά σημάδια και επιπτώσεις

– Η σημασία της αυτονομίας και του ελέγχου

– Πρόληψη και διαχείριση

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ