Στο επίκεντρο η πρόληψη και η άμεση επέμβαση

Νέα

Τριάντα εθελοντές δασοπυροσβέστες ενισχύουν τις δυνατότητες

Στην αυξημένη προσοχή που απαιτείται για την πρόληψη κάθε εστίας φωτιάς στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης και στο Πάρκο Πυρσινέλλα, όπου στην ανατολική πλευρά έγινε μια σημαντική παρέμβαση πυροπροστασίας, επικεντρώθηκαν όσοι συμμετείχαν την Τετάρτη το πρωί στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού  Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και την συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική ότι θα έχουν στη διάθεσή τους τριάντα εθελοντές δασοπυροβέστες, οι οποίοι θα αυξήσουν συνολικά τις δυνατότητες του Σώματος.

Τέθηκαν όλα τα θέματα

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν διεξοδικά οι δράσεις πυροπροστασίας και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, όπως η μέριμνα για τους πυροσβεστικούς κρουνούς, η άμεση τροφοδότησή τους με νερό από τις δεξαμενές, ο καθαρισμός του περιαστικού δάσους και των αλσυλλίων για την αποφυγή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η προστασία του δάσους στο Νησί, οι υλοτομήσεις αλλά και η πρόληψη με ομάδες περιφρούρησης που επρόκειτο να αναπτυχθούν.

Μεταξύ άλλων, καταγράφηκαν τα μέσα που διατίθενται προς ενίσχυση του έργου των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ συμφωνήθηκαν δράσεις που θα ενισχύσουν την πορεία υλοποίησης του αντιπυρικού σχεδιασμού της περιοχής.

Στο επίκεντρο τέθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν στον επιμέρους σχεδιασμό και την ενίσχυση δράσεων και ενεργειών που αφορούν κυρίως το περιαστικό δάσος της πόλης που είναι μέσα σε κατοικημένες περιοχές και άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Συνεργασία όλων με όλους

Η συνεργασία των και ο συντονισμός όλων των φορέων και της λειτουργίας τους στον τομέα ευθύνης τους στοχεύει πρωτίστως στην πρόληψη και στη συνέχεια στην αντιμετώπιση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του Συντονιστικού ξεκαθάρισε πως χρειάζονται οι συνέργειες, τονίζοντας ότι η αντιπυρική περίοδος πρέπει να κυλήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Το προηγούμενο δύσκολο καλοκαίρι «δείχνει το δρόμο» για τη φετινή περίοδο, καθώς οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε τοπικό επίπεδο, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά χάρη στον άριστο συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, φορέων και εθελοντών. Σημαντική ήταν και είναι η συμβολή των εναέριων μέσων που και φέτος θα διαθέτουμε όπως όλα δείχνουν.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης από τη μεριά του, εξήρε τη συνεργασία με την διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και τον προϊστάμενό της, Δημήτρη Μαυρογιώργο όπως και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι από τον Δήμο θα υπάρξουν πέντε εργολαβίες πυροπροστασίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Επίσης μεγάλη προσοχή απαιτείται στις Δημοτικές Ενότητες όπου οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς.

Ο κ. Μαυρογιώργος από την πλευρά του σημείωσε ότι και φέτος θα εφαρμοστούν τα ίδια δοκιμασμένα και επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, με την πρόληψη όμως να αποτελεί το «α και το ω». Την ίδια στιγμή, έδωσε έμφαση στην εξοικείωση των πολιτών και τη σωστή χρήση του αριθμού Πολιτικής Προστασίας 112 για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, ο συντονιστής Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων της Πυροσβεστικής τόνισε ότι η περιοχή μας διαθέτει όλα τα τεχνικά μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς το σύστημα καμερών είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού μετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ