Στην Άρτα για τον εγκαινιασμό της Δυτικής Νεκρόπολης η Λ. Μενδώνη

Νέα

Εγκαίνια και της έκθεσης «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες»

Την Άρτα επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να εγκαινιάσει τον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης της Αμβρακίας, καθώς και την έκθεση «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο κάστρο της πόλης.

Η υποργός επισκέφθηκε την ιερά μονή Κάτω Παναγιάς, τον ιερό ναό Παναγίας της Παρηγορήτισσας, το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, στα θεμέλια του οποίου αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, το λεγόμενο μικρό θέατρο Αμβρακίας –η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει ότι μάλλον πρόκειται για το βουλευτήριο της αρχαίας πόλης– και τον ιερό ναό Αγίας Θεοδώρας, ενώ προήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρτας, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας (Χρ.Τσιρογιάννη, Ροζ. Βαβέτση, Χρ.Χασιάκου, Περ. Μίγδου, Νικ. Καλαντζή), παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, και του αντιπεριαφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορούν την περιοχή.

Στην σύσκεψη η υπουργός έθεσε το ζήτημα της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, στο οικόπεδο του υφιστάμενου μουσείου, προκειμένου να αποκτήσει κατάλληλους χώρους για την έκθεση των πολύτιμων βυζαντινών ευρημάτων της περιοχής, ενώ ζήτησε από το δήμαρχο Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννη, να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εξεταστούν οι ισχύοντες όρουι δόμησης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ώστε το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών.

Στο χαιρετισμό της στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Δυτική Νεκρόπολη μπορεί να αποτελέσει σημείο ανάδειξης του παρελθόντος της πόλης, αλλά και τόπο προβολής του ιστορικού και του μνημειακού της αποθέματος. Συνειδητοποιώντας το παρελθόν μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χαράξουμε καλύτερα το μέλλον μας. Θεωρώ ότι είναι ευλογία που είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να αποδώσουμε στην πόλη, αυτό που της ανήκει. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ο εντεταλμένος από την Πολιτεία φορέας να προστατεύει, να αναδεικνύει, να αξιοποιεί –μην φοβόμαστε τις λέξεις– την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά τελικά οι φορείς του Πολιτισμού είναι οι ίδιοι οι πολίτες».

Στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου παρευρέθησαν ο μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρταίων Πανέτας, Λιόντος και Χαρακλιάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, Γιάννης Γκολομάζος, και άλλοι φορείς.

Στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού,  πραγματοποίησε αυτοψία στην ιερά μονή Κάτω Παναγιάς, όπου εκτελείται το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών από το ΥΠΠΟΑ, για την ολοκλήρωσή του οποίου θα συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση  μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Επισκέφθηκε επίσης τον ιερό ναό Παναγίας της Παρηγορήτισσας, για την οποία εκπονούνται οι μελέτες αποκατάστασης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου συζητήθηκαν επιτόπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό αυτό μνημείο και δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε το έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης να ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Στη συνέχεια, η κα Μενδώνη επισκέφθηκε το κτίριο του ιστορικού δημαρχείου, στο υπόγειο του οποίου αποκαλύφθηκαν αρχαία κατάλοιπα.

Η υπουργός ζήτησε από το δήμαρχο να καταθέσει τροποποιημένη μελέτη της αποκατάστασης, προκειμένου να εισαχθεί το θέμα το συντομότερο στο ΚΑΣ. Η υπουργός έκανε αυτοψία και στο λεγόμενο μικρό θέατρο Αμβρακίας, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα της «Πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και εκτελείται έργο προϋπολογισμού 832.137 ευρώ και σημείωσε ότι «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, δεν πρόκειται περί θεάτρου, αλλά περί βουλευτηρίου. Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο εύρημα, καθώς δεν συναντάμε συχνά τέτοιου είδους μνημεία. Ο χώρος χρειάζεται ανάσες, τις  οποίες θα δώσουν, αφού απαλλοτριωθούν, διπλανά κτίρια και κτίσματα. Δόθηκαν οδηγίες στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, να ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο προς υποβολή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Τέλος, ακολούθησε επίσκεψη στον ιερό ναό της Αγίας Θεοδώρας, όπου ο Δήμος Αρταίων πραγματοποιεί ανάπλαση της πλατείας.

 

Εγκαίνια της έκθεσης «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες»

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκαινίασε την έκθεση «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο κάστρο της Άρτας, τονίζοντας στο χαιρετισμό της τα εξής:

«Χαίρομαι πραγματικά γιατί βρισκόμαστε σήμερα στο κάστρο, έναν εμβληματικό χώρο για την πόλη της Άρτας, που στο τέλος του 2023 είμαι σίγουρη ότι θα έχει διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Τόσο το έργο της Εφορείας όσο και το έργο της αποκατάστασης του  παλιού ΞΕΝΙΑ βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι κρίμα που το κτίριο είχε εγκαταλειφθεί τόσα χρόνια. Τώρα θα  αποκατασταθεί και θα αποδοθεί στους πολίτες της Άρτας, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Στην έκθεση  παρουσιάζεται η Άρτα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και τους πρώτους χρόνους του Αγώνα, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό και περιγράφονται οι επικρατούσες, πριν από την κήρυξη της Επανάστασης, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, σκιαγραφούνται σημαντικές προσωπικότητες που επηρέασαν την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων και προβάλλονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Άρτας.

 

Παρουσίαση καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών

Το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε στα πλαίσια των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης, καινοτόμες ψηφιακές πολιτιστικές εφαρμογές, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο έργου το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με την συγχρηματοδότητση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Οι εφαρμογές, τις οποίες έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής με επιστημονικώς υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Χρυσόστομο Στύλιο, αφορούν στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα,  μέσω των οποίων δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα απεικόνισης υλικών και άυλων πολιτιστικών στοιχείων, δίνοντας την δυνατότητα στους ψηφιακούς επισκέπτες να γνωρίσουν, να αποκτήσουν πληροφορίες και να περιηγηθούν σε σημαντικά πολιτιστικά αντικείμενα, σε κτίρια, ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία περιλαμβάνει τα τρισδιάστατα μοντέλα του Κάστρου της Άρτας και των ιστορικών σημείων ενδιαφέροντος εντός και εκτός των τειχών (Οικόσημο των Τόκκο, Ακρόπολη του Κάστρου, Προτομή Μακρυγιάννη). Επιπλέον, παρουσιάστηκε η εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, η οποία  δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας, να περιηγηθεί εντός του Κάστρου ακόμα και σε σημεία που είναι δύσκολα προσβάσιμα, παρέχοντάς του διαδραστική εμπειρία μέσω του πολυμεσικού περιεχομένου και ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά, με τρόπους που δεν ήταν εφικτοί με τα μέχρι σήμερα συμβατικά μέσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις καινοτόμες ψηφιακές πολιτιστικές εφαρμογές επέδειξε η Υπουργός κα. Μενδώνη,  η οποία συνεχάρη τόσο την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς όσο και τον καθηγητή Χρυσόστομο Στύλιο, για τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ψηφιακά εργαλεία που έχουν αναπτύξει, επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, να δίνονται σε όλους τους επισκέπτες του Κάστρου της Άρτας και να επεκταθούν και σε άλλα πολιτιστικά μνημεία.