platania_limni

Στενεύουν τα περιθώρια για τα πλατάνια της λίμνης

Νέα

Η εργαστηριακή πιστοποίηση της παρουσίας του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό, θέτει σε εγρήγορση τον Δήμο αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη έγινε εκτενής ενημέρωση για την εξάπλωση της νόσου που εμφανίστηκε στην περιοχή μας το 2010 και από τότε αποδεκατίζει τα πλατάνια.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει η επιβεβαίωση του μύκητα σε ένα σημείο, πλησίον της νότιας Πύλης του Κάστρου, εκεί όπου το 2016 είχε κοπεί ένας πλάτανος και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά η παρουσία του μύκητα σε άλλα δύο δένδρα στην απέναντι πλευρά του. Επίσης όμως, η κινητοποίηση γίνεται μεγαλύτερη από την μακροσκοπική προς το παρόν ανάλυση, σε άλλα δύο σημεία της παραλιμνίου, σε ένα μετά τη στροφή στην Κυρά Φροσύνη και σε ένα δεύτερο μετά τη στροφή του «12». Πρόσφατα επίσης, στις αρχές Μαΐου, έγινε η εκρίζωση ενός ακόμη πλατάνου, που είχε μολυνθεί στο πάρκο Κατσάρη στην οδό Γαριβάλδη.

Ως σημαντικός κρίκος για την αντιμετώπιση της ασθένειας αναδείχθηκε η ενημέρωση της κοινωνίας για τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας από προσβεβλημένες περιοχές, αλλά και του συνόλου των υπηρεσιών, κεντρικών και περιφερειακών, που σχετίζονται με έργα.

Στην παρουσίασή της η Νικολέτα Σουλιώτη, εκ μέρους του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ανέφερε ότι, από το φθινόπωρο του 2003 που εντοπίστηκε στην περιοχή της Μεσσηνίας το πρώτο «θύμα» του μύκητα μέχρι σήμερα, η διάδοση της ασθένειας είναι ραγδαία. Σύμφωνα με την τοποθέτησή της, η διεθνής βιβλιογραφία και η πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχει αποδείξει πως εάν η παρέμβαση γίνει σε διάστημα δύο μηνών, από τον εντοπισμό του μύκητα, τότε τα περιθώρια διάσωσης των άλλων δένδρων αυξάνονται σημαντικά. Διαφορετικά, σε ένα βάθος διετίας ή τριετίας, είναι πολύ πιθανό το παραλίμνιο να αλλάξει όψη, χωρίς τα υπεραιωνόβια πλατάνια.

Ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι με εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε «άρρωστες» περιοχές. Οι μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με καλό καθαρισμό και κατάλληλη απολύμανση των εργαλείων και των μηχανημάτων.

Η ανθεκτικότητα των πλατάνων είναι μηδαμινή, ωστόσο το αισιόδοξο στοιχείο της συζήτησης ήταν ότι όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση σε μικρές εστίες προσβολής και σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατή η λήψη μέτρων για την εκρίζωση ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του μύκητα.

Έτσι, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών και του Δασαρχείου έχουν χρονικό περιθώριο λίγων μηνών, ώστε να παρέμβουν, εκριζώνοντας τα άρρωστα πλατάνια της παραλίμνιας οδού, με την ελπίδα, ότι θα προλάβουν να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας και στην υπόλοιπη δενδροστοιχία.

Από την πλευρά του ο δασολόγος Ρήγας Τσιακίρης εκπροσωπώντας το Δασαρχείο Ιωαννίνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα απαραίτητα βήματα διαχείρισης της ασθένειας περιλαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επέκταση σε νέες περιοχές, η προσπάθεια εκρίζωσης σε περιοχές που εμφανίζεται και ο περιορισμός της επέκτασης όταν δεν είναι δυνατή η εκρίζωσή του.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Σαούγκος σημείωσε ότι το Τμήμα λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας όταν προβαίνει σε εργασίες, ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία τόσο με το Δασαρχείο όσο και με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να τηρούν όλες οι υπηρεσίες στην εκτέλεση των έργων ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου.

Ο συντονισμός μειώνει τους κινδύνους

Ως ένας σημαντικός κρίκος για την αντιμετώπιση της ασθένειας αναδείχθηκε η ενημέρωση της κοινωνίας για τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας από προσβεβλημένες περιοχές, αλλά και του συνόλου των υπηρεσιών, κεντρικών και περιφερειακών, που σχετίζονται με έργα.

Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη έγινε λόγος για τον ελλιπή συντονισμός των υπηρεσιών, ακόμη και όταν πρόκειται για υπηρεσίες του ίδιου δήμου.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Τσιακίρης και αφορά στον δήμο Ιωαννιτών, που προχωρά σε ανακατασκευή και πιστοποίηση της παιδικής χαράς στην πλατεία της ΤΚ Πλατανιάς της ΔΕ Παμβώτιδας, σε περιοχή όμως, που τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απαγόρευσης κάθε παρέμβασης και εργασιών, λόγω της ασθένειας των πλατάνων.