ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Ενημέρωσε το Πρωθυπουργό για τη λίμνη και τον χωροταξικό σχεδιασμό

Νέα

Πολύ επιτυχημένη χαρακτηρίζει ο Σταύρος Καλογιάννης την περιοδεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νομό Ιωαννίνων.
«Η λειτουργία της σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δείχνει ότι η σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες όταν τη χειρίζονται στελέχη που γνωρίζουν το αντικείμενο, είναι αποτελεσματικά και ακολουθούν τους κανόνες διαφάνειας.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.
Στη Μονή Βελλάς διαπιστώσαμε οι πρωτοβουλίες στον πρωτογενή τομέα που έχει αναλάβει η Μητρόπολη Ιωαννίνων βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και για την ολοκλήρωσή τους οι παριστάμενοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υποσχέθηκαν κάθε συμπαράσταση», δήλωσε ο Σταύρος Καλογιάννης.
Για την πρωτοβουλία ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της Unesco ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε κάθε στήριξη, ώστε με ορίζοντα το 2021 να επιτευχθεί ο στόχος. Η ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της Unesco μπορεί να προσφέρει πολλά στο Ζαγόρι, θέτει όμως και υποχρεώσεις τις οποίες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμος Ζαγορίου, κλπ) αλλά και οι κάτοικοι, πρέπει να τηρήσουν.
Ο Σταύρος Καλογιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τα δύο μεγάλα θέματα που αφορούν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων: τη λίμνη Παμβώτιδα και τον ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό.
Σε ό,τι αφορά την Παμβώτιδα, τον ενημέρωσε αρχικά για την αναγκαιότητα έγκρισης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της, που παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση.
Τον ενημέρωσε επίσης για την ανάγκη εμπλουτισμού της λίμνης με καθαρό νερό, δεδομένης μάλιστα της πτώσης της στάθμης της κατά ένα μέτρο τουλάχιστον, και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν τα δίκτυα αποχέτευσης αστικών αποβλήτων στο λεκανοπέδιο.
Για τον ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων που εκκρεμεί από το 2009, ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα διογκώνει τα ήδη οξυμένα οικιστικά, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ενδεικτικά, δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων του λεκανοπεδίου, ούτε να τροποποιηθεί η υφιστάμενη και ξεπερασμένη από καιρό Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.
Για τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα ο Σταύρος Καλογιάννης θα καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα στον Δήμο Ιωαννιτών.