ΣΠ. ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ- Ικανοποίηση για την πορεία λειτουργίας του Κέντρου Detox

Νέα

Στο τελικό στάδιο των υπογραφών ο Οργανισμός Λειτουργίας του Νοσοκομείου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση νοσηλείας των τεσσάρων ατόμων στο Κέντρο Detox του Νοσοκομείου Χατζηκώστα , ενώ ήδη έχει εισαχθεί μια νέα ομάδα που αποτελείται από τρία άτομα: δυο γυναίκες και έναν άντρα που ξεκινούν το πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, αναμένονται και οι τελευταίες υπουργικές υπογραφές για τον Oργανισμό του νοσοκομείου που αυξάνει τον αριθμό των κλινών ενώ εντάσσει και τις δυο κλινικές Ουρολογική και Παιδιατρική που ήταν εκτός.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Γ.Ν. Ι. «Χατζηκώστα» Σπύρο Δερδεμέζη η ολοκλήρωση του οργανισμού θα προσφέρει αρκετά, καθώς αύξηση της δυναμικότητας σημαίνει και αύξηση της χρηματοδότησης.

Ο κ. Δερδεμέζης αναφέρθηκε στην λειτουργία του Detox  λέγοντας ότι στοχεύει στην εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού από όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς αποτελεί μοναδικό κέντρο Detox.

«Βασικοί στόχοι του Πολυδύναμου Κέντρου, είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, η προετοιμασία και η παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης. Ξεκινήσαμε με τις ομάδες εξάρτησης από το αλκοόλ και στο επόμενο διάστημα -και μετά από συζήτηση με τους ανθρώπους του Κέντρου- θα ξεκινήσουμε και το πρόγραμμα για τις εξαρτήσεις από ουσίες», σημείωσε ο διοικητής του «Χατζηκώστα».

Ο κ. Δερδεμέζης επεσήμανε επίσης, ότι με την ολοκλήρωση της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, οι ασθενείς είναι σε θέση, απαλλαγμένοι από τα στερητικά συμπτώματα, να λάβουν εξιτήριο και να συνεχίσουν παρακολούθηση, ως εξωτερικοί ασθενείς σε τακτική βάση, με ραντεβού.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στη φάση αυτή, οι ασθενείς θα λαμβάνουν αγωγή για την διατήρηση της αποχής από το αλκοόλ, θα αντιμετωπίζονται δευτερογενή προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ και συμβάλλουν στην υποτροπή, όπως άγχος, κατάθλιψη και θα υποστηρίζονται ψυχοθεραπευτικά, ατομικά ή ομαδικά.

Στο τελικό στάδιο των υπογραφών

Αναφορικά με τον οργανισμό υπογράμμισε ότι αποτελούσε «πάγιο αίτημα» του νοσοκομείου, για να υπενθυμίσει ότι ο τελευταίος οργανισμός είχε εγκριθεί το 2012 «Το 2012 είχε εγκριθεί ο προηγούμενος οργανισμός λειτουργίας του Χατζηκώστα. Βρισκόμαστε  στην τελευταία φάση καθώς έχουν  υπογραφεί τα σχετικά έγγραφααπό την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, από τον υπουργό Εσωτερικών και ακολουθεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Ο αριθμός των κλινών με την ενσωμάτωση του Πολυδύναμου αλλά και των δύο κλινικών που ήταν εκτός (!) ανέρχεται στις 359» είπε.

Τέλος, ο κ. Δερδεμέζης τελεί εν αναμονή, καθώς όπως είπε επίκειται η προκήρυξη για νοσηλευτές και το νοσοκομείο αναμένεται να πάρει 20 θέσεις ΠΕ και ΤΕ. Οι νοσηλευτές αναμένεται να αυξήσουν τις δυνατότητες της καθημερινής λειτουργίας των τμημάτων.

Τέλος, αναφορικά με άλλα κενά επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο διοικητικό προσωπικό, καθώς ουσιαστικά οι περισσότεροι είναι υπάλληλοι πολλών ετών και ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση ενώ αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα «Είναι ένα νοσοκομείο που έχει πολλούς για συνταξιοδότηση και υπάρχουν διοικητικά κενά. Εκτιμώ ότι η επόμενη προκήρυξη θα αφορά ιατρικό προσωπικό και διοικητικό. Αναμένουμε», κατέληξε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ