nosokomeia_nosileftis

Σήμα κινδύνου από τα νοσοκομεία

Νέα

Παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε η 6η ΥΠΕ για τον ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας όπου επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα Covid-19 μεταξύ των ηλικιωμένων.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Οίκο Ευγηρίας ανέρχονται σε 26 με ορισμένους να έχουν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία Φιλιατών, Άρτας. Την ίδια ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους άλλους ηλικιωμένους αλλά και για εργαζόμενους του ιδιωτικού γηροκομείου.

Αρκετοί ηλικιωμένοι που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία εντός και εκτός Ιωαννίνων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, άλλοι είναι κατάκοιτοι και η κατάστασή επιδεινώνεται.

Να υπογραμμίσουμε πως την Κυριακή στα Γιάννενα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ εντοπισμού κρουσμάτων με 59 νέα και ακόμη 19 το Σάββατο. Παράλληλα, τη Δευτέρα στη χώρα εντοπίστηκαν 1.152 κρούσματα με τα 43 να βρίσκονται στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές. Σε περιφερειακό επίπεδο τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ακόμη 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών πέντε ηλικιωμένοι…

Στο νοσοκομείο Φιλιατών έχουν διακομιστεί το Σάββατο και την Κυριακή πέντε από τους ηλικιωμένους.
Οι ηλικιωμένοι εκτός από covid19 έχουν και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και η ανησυχία είναι μεγάλη για την εξέλιξη της υγείας τους. Ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος κ. Οικονομίδης Πέτρος και το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται επί ποδός για να διαχειριστούν την δύσκολη κατάσταση.

Ο κ. Οικονομίδης μιλώντας τηλεφωνικά στο ITV αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει ενώ υπογράμμισε ότι «υπήρξε από το Νοσοκομείο Φιλιατών μια σχετική προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για νοσηλεία…».

Ο κ. Οικονομίδης υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο δέχτηκε συνολικά πέντε ηλικιωμένους τους οποίους και νοσηλεύει ενώ παράλληλα είναι σε ετοιμότητα και για κρούσματα που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία από την δική τους περιοχή κάλυψης.
«Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την δύσκολη και έκτακτη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας. Παράλληλα, θέλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε εάν παραστεί ανάγκη να μπορούμε να δεχτούμε κρούσματα και από την περιοχή που καλύπτει το νοσοκομείο Φιλιατών», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγκληματική ολιγωρία» καταγγέλλει το ΚΚΕ

Για «εγκληματική ολιγωρία με καθυστέρηση στον έλεγχο των υπερήλικων και του προσωπικού, ενώ από την Δευτέρα 25 Οκτώβρη είχε επιβεβαιωθεί ως θετική στον covid19 εργαζόμενη στο ιδιωτικό γηροκομείο» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Πρέντζας υγειονομικός αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καλώντας όλους να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλία και να προτάξουν την δημόσια Υγεία που φαίνεται να δέχεται ήδη τεράστια πίεση.
Από το Σάββατο το βράδυ οπότε και γνωστοποιήθηκε το γεγονός της συρροής κρουσμάτων στο ιδιωτικό γηροκομείο έχει σημάνει συναγερμός στις αρχές και τα Νοσοκομεία της περιοχής που αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν τα κρούσματα ενώ την ίδια ώρα δεν μειώνονται τα κρούσματα παρά τα περιοριστικά μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την Πέμπτη στην ΠΕ Ιωαννίνων.

Το σύστημα είναι στα όριά του και μαζί και οι υγειονομικοί που δίνουν τον δικό τους δύσκολο και ατελείωτο αγώνα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δείχνει να είναι εκτός ελέγχου.
Ο Γιώργος Πρέντζας μίλησε για ένα «εξ’ ολοκλήρου λάθος σχεδιασμό που πρέπει να αλλάξει τώρα» ενώ είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι μοχθούν αλλά το πρόβλημα είναι στο σχεδιασμό και αυτό είναι απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Αναφέρθηκε επίσης και στην εισαγγελική παρέμβαση που ζήτησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ για την λειτουργία του ιδιωτικού γηροκομείου. Ο κ. Πρέντζας υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια «είναι μια εκ των υστέρων ενέργεια που δεν απαντά στο βασικό ερώτημα πως θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ήπειρο».

Τέλος, διατύπωσε το δημόσιο ερώτημα εάν ήταν ενήμερος ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης για το κρούσμα στο ιδιωτικό γηροκομείο όταν ήρθε την τελευταία φορά την Πέμπτη μαζί με τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας όταν δηλαδή διαβεβαίωνε ότι υπάρχει «άρτια προετοιμασία που είναι αποτέλεσμα επεξεργασμένου σχεδίου».
Από την άλλη πλευρά, ανακοίνωση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους εξέδωσε και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου κάνοντας λόγο για τραγική υποστελέχωση και έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση.

«Όλα καλώς καμωμένα» λέει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ

Όλα καλώς καμωμένα… στη δημόσια Υγεία τα βλέπει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Θοδωρής Τζαρούχης.
Ο κ. Τζαρούχης ερωτηθείς για την πίεση που ασκείται στο δημόσια σύστημα Υγείας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων αλλά και των ανθρώπων που πρέπει να νοσηλευτούν, υποστήριξε ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς νοσηλεία.
Ο κ. Τζαρούχης ρωτήθηκε για το επίπεδο ετοιμότητας και στην περιοχή μας καθώς αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι δεν έγιναν στα νοσοκομεία, το προηγούμενο διάστημα όλα όσα θα μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν για να είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήδη «χτυπάει» και τη χώρα μας.

Τα κρούσματα στο ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων αύξησαν κατακόρυφα την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας και χρειάστηκε ένας μαραθώνιος για να μεταφερθούν ηλικιωμένοι και σε άλλα νοσοκομεία νομών της Ηπείρου καθώς το Πανεπιστημιακό έχει γεμίσει ενώ το Νοσοκομείο Χατζηκώστα παρά το γεγονός ότι δεν εφημέρευε και δεν έχει ακόμη το ανάλογο προσωπικό, άνοιξε τέσσερις κλίνες για να δεχτεί κρούσματα covid 19.
O κ. Τζαρούχης πάντως επιμένει ενώ στάθηκε και στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ- ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ