panepistimiako-nosokomeio

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις δυνατότητες των νοσοκομείων

Νέα

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την εξάπλωση του νέου κορωναϊού στην Ήπειρο σε συνάρτηση με τις δυνατότητες των νοσοκομείων της περιοχής ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας, εκτιμώντας πως ούτε η συνδρομή του νοσοκομείου Χατζηκώστα αλλά και των άλλων δομών υγείας της Ηπείρου, θα αποδειχθεί επαρκής για τη νοσηλεία των ασθενών το επόμενο διάστημα.

Τόσο στην 3η όσο και στην 4η ΜΕΛ του ΠΓΝΙ οι θάλαμοι θα αποκτήσουν αρνητική πίεση εντός της εβδομάδας, με τον κ. Φλούδα να κάνει λόγο για έναν τιτάνιο αγώνα δρόμου των εργαζομένων για να ετοιμαστούν οι υποδομές σε χρόνο ρεκόρ.

«Λυπάμαι που θα το πω, είναι όμως μία πραγματικότητα. Δε θα μας φτάσουν οι τέσσερις ΜΕΛ. Όλα τα νοσοκομεία θα πρέπει να μπουν δυνατά στη μάχη και εμείς να προετοιμαστούμε για ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις. Αν οι λειτουργίες του νοσοκομείου παραμείνουν ίδιες όπως σήμερα, είναι αδύνατο να τα καταφέρουμε χωρίς επιπλέον προσωπικό. Μπαίνουν σε λειτουργία και οι 8 νέες κλίνες ΜΕΘ, μεταφέρεται η Μονάδα Εμφραγμάτων σε άλλο χώρο και συνολικά με δύο ΜΕΘ και 4 ΜΕΛ, είναι σίγουρο, ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές. Τα τακτικά ιατρεία θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο και να ανασταλούν τα απογευματινά ιατρεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να υπάρξει γενναία ενίσχυση με προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και καθαριότητας για τις ΜΕΛ», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Δεν παρέλειψε πάντως να στηλιτεύσει τις καθυστερήσεις στην βελτίωση των υποδομών στο ΠΓΝΙ, όπως και στη λήψη αποφάσεων από τη διοίκηση της ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας.
«Το σύστημα και οι εργαζόμενοι πιέζονται πολύ και έχουν φτάσει όλοι στα όριά τους. Παρέχουμε ακόμη όμως υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον μικρό αριθμό των διασωληνώσεων που οδηγούνται στις ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο ζήτημα να κρατηθεί όρθιο το ΠΓΝΙ, γιατί μόνον έτσι θα μείνουν όρθια και τα περιφερειακά νοσοκομεία της Ηπείρου. Είναι θετικό, ότι λαμβάνονται αποφάσεις για την ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού, θα έπρεπε όμως να έχουν ληφθεί γρηγορότερα», πρόσθεσε ο κ. Φλούδας.

Σε θέση μάχης το Πολυδύναμο

Έντεκα ασθενείς με covid 19 νοσηλεύονται στο Πολυδύναμο του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα ενώ αναμένεται να μεταφερθούν εκεί άλλοι τρεις ηλικιωμένοι από το ιδιωτικό γηροκομείο όπου έχουν βρεθεί 55 συνολικά ηλικιωμένοι θετικοί στον ιό και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες εκκένωσης του Γηροκομείου.

Το Πολυδύναμο θα διαθέσει συνολικά 24 κλίνες για ασθενείς ενώ έχει ήδη υπογραφεί η απόφαση για τρεις επιπλέον παθολόγους που εντάχτηκαν στο δυναμικό του Νοσοκομείου και θα προσφέρουν στην όλη προσπάθεια.

Το Πολυδύναμο του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα μετά τις πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας στα Γιάννενα μπαίνει στη μάχη της covid 19 ώστε να συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για νοσηλεία που προέκυψαν στην περιοχή όπως ειδικά μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων στο ιδιωτικό γηροκομείο.

Στο μεταξύ με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια αναστέλλονται οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των κεντρικών υπηρεσιών των υγειονομικών περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΙΦΕΤ και των δημοσίων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία – Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας.