Σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού

Νέα

Η χιονόπτωση είναι συνεχής και μάλιστα σε περιοχές όπως η Μηλιά το ύψος του χιονιού έφτασε χθες τα 60 εκατοστά.

Με οκτώ αποχιονιστικά μηχανήματα από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι και χθες αργά το απόγευμα, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων. Η χιονόπτωση είναι συνεχής και μάλιστα σε περιοχές όπως η Μηλιά το ύψος του χιονιού έφτασε χθες τα 60 εκατοστά. Παρά τον μεγάλο όγκο του χιονιού στις ορεινές περιοχές, δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων πάντως να είναι υποχρεωτική για όσους επιλέξουν να κινηθούν σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 800 μέτρων.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο, τα προβλήματα περιορίζονται σε κάποιες σποραδικές καταπτώσεις βράχων και λίθων στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας να κινούνται συνεχώς για την απομάκρυνση των φερτών υλικών. Οι βροχοπτώσεις στο λεκανοπέδιο θυμίζουν τις κανονικές συνθήκες της εποχής, με τις βροχές πάντως να έρχονται με καθυστέρηση στα Ιωάννινα. Από το πρωί της Δευτέρας και με την σταδιακή άνοδο της στάθμης της Παμβώτιδας και πριν γίνει η υπερχείλιση, δόθηκε εντολή να ανοίξει προληπτικά το υδατόφραγμα στο Πέραμα, για να εκτονωθούν σημαντικές ποσότητες νερού, προς την τάφρο της Λαψίστας και να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα στο λεκανοπέδιο.

Οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνουν μία μικρή ανάπαυλα σήμερα Τρίτη από το μεσημέρι και μετά στην ένταση των καιρικών φαινομένων στην περιοχή, από αύριο Τετάρτη όμως τα φαινόμενα θα επανέλθουν και μάλιστα με ένταση, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά μέχρι και την Παρασκευή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στην κεντρική Ελλάδα.