Σεισμός 5,2 ρίχτερ ταρακούνησε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία

Νέα
  • Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Αισθητός σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα ήταν ο σεισμός 5,2 ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Πρέβεζα.
Οι σεισμολόγοι δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου και όπως συνήθως συμβαίνει, αποφεύγουν να πάρουν θέση για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αφού πρέπει να περάσουν 48 ώρες για μία πιο ασφαλή εκτίμηση. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος για το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός ντόμινο σεισμών με την ενεργοποίηση και άλλων ρηγμάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Ελλάδας.
«Στο πλαίσιο της θεωρίας του ντόμινο εντάσσονται και οι σημερινοί σεισμοί, ο σημερινός στην Πρέβεζα και ο χθεσινός στην Αμαλιάδα. Θέλει πολύ προσοχή η περιοχή αυτή. Η ακολουθία της Πρεβέζης είναι ακόμα σε εξέλιξη. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η ακολουθία εξελίσσεται. Πρέπει να περάσουν αρκετές μέρες ακόμα να δούμε πως πάει το φαινόμενο, αλλά από διάφορες ενδείξεις που έχουμε μαζέψει στο Γεωδυναμικό και από αναλύσεις που έχουμε κάνει, εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Κεντρική Ελλάδα», πρόσθεσε.
Κλιμάκια του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησαν σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV τους ελέγχους από νωρίς το πρωί, πρώτα από τα σχολεία, ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες ζημιές σε παλιές κατοικίες και ρωγμές σε σπίτια. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαϊλης, τα περισσότερο σοβαρά προβλήματα, που αναφέρονται ωστόσο σε πτώσεις επιχρισμάτων και όχι σε θέματα στατικότητας εντοπίστηκαν σε δύο σχολικά συγκροτήματα, στο 1ο Λύκειο και στο Τεχνικό Λύκειο.
«Επειδή πριν από έναν περίπου μήνα είχαμε έναν ακόμη σεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Προφανώς, ανησυχούσαμε όλοι, αλλά το ευτύχημα είναι, ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ και οι υλικές ζημιές που έχουν διαπιστωθεί από τα συνεργεία που έχουμε συγκροτήσει στο δημαρχείο, είναι μικρές», ανέφερε ο κ. Μπαϊλης.
Σημειώνεται πως από τη δόνηση για λίγα λεπτά προκλήθηκε γενική διακοπή ρεύματος.

Ευθ. Λέκκας: Σε υψηλά επίπεδα η θωράκιση της Δυτ. Ελλάδας

Σε υψηλά επίπεδα είναι η θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τον σεισμός της Πρέβεζας.
Ο κ. Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου -η οποία συνεδρίασε την Τρίτη- για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Όπως ανέφερε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.